Kandidatkinja predsjednika Republike Zorana Milanovića za predsjednicu Vrhovnog suda, Zlata Đurđević, odgovarajući danas za N1 na pitanje zašto je pristala biti kandidatkinja Milanovića koji je ignorirao zakon ako u prvoj rečenici svog programa kaže da je temeljni zadatak poštivanje Ustava i zakona, rekla je da se nije javila na prvi poziv, kao ni drugi kandidati. "Višekratno sam objašnjavala svoje razloge, jedan je bio što sam se javila za ESLJP, drugi je što imate ovlaštenog predlagatelja”, dodala je.

Upitana potom je li problem što je Milanović ignorirao zakon, Đurđević kaže da se naknadno pokazalo da jest, ali da se za to ne može kriviti kandidata u postupku. “Smisao javnog poziva je, kako je rekao Ustavni sud, da se svima pruži jednaka šansa. Predsjednik RH odlučio je da će nakon toga samostalno primijeniti Ustav. Ustavni sud je naknadno rekao da jest pogriješio, ali vi ne možete propitivati ustavnost nečijih postupaka dok Ustavni sud ne donese odluku o tome”, kaže.

Ističe da se nije upuštala u razgovor s predsjednikom o tome. "Ja ne mogu biti savjetnica predsjednika niti bilo kojeg političkog tijela. To je suprotno funkciji na koju sam se javila. Ja nisam njegova savjetnica niti mu trebam govoriti kako će izvršavati svoje ustavne ovlasti. Ovo što se sad događa je zahtjev da se uključim aktivno u politiku…”

Izbor konsenzusom

Đurđević smatra da bi predsjednik, odnosno predsjednica Vrhovnog suda trebala biti izabrana konsenzusom te je istaknula da ona nije u političkoj kampanji. "Ja sam se javila kao stručna osoba sa svojim integritetom i znanjem i to su jedine kvalifikacije koje treba imati za tu poziciju. Ne mislim poduzimati ništa da bih pridobila ijednu političku opciju”, kaže.

Upitana je li svjesna da su joj male šanse da bude izabrana za predsjednicu Vrhovnog suda, kaže da je program tek sada izašao i da se nada da se hrvatska politika izdigla iznad svojih uskih političkih okvira kad se radi o ovako bitnim pitanjima.

U Hrvatskoj je normalno biti tajni kandidat

Što se tiče izjava da se “upraljala”, Đurđević je mišljenja da su to nespretne izjave koje se ne bi trebale korisiti. "Time se vrijeđa pozicija sudstva, neprimjereno se odnosi prema poziciji predsjednika Vrhovnog suda”, objašnjava.

Predsjednik govori da će samo nju predložiti, no ona tvrdi da tu nema sretnog rješenja te da je predsjedniku odmah rekla da će se javiti na drugi poziv. "Naravno da ću poštivati odluku Ustavnog suda. Možemo imati određeno mišljenje o njima, ali ih moramo poštivati. Kad je išao prvi postupak, nisam sudjelovala u javnom životu osim što sam dala određene izjave kad me se pokušalo diskreditirati u javnosti. Onda sam osjećala potrebu da izađem. Što se tiče javnog poziva, tu nema sretnog rješenja. Predsjednikovo pravo da izabere svog kandidata nije osporio ni Ustavni sud”, objašnjava.

“U našoj politici se smatra normalnim da postoji tajni kandidat, a kad se javno obznani da ste nečiji kandidat, onda vas pitaju je li vam neugodno. Predsjednik je javno rekao da sam ja njegova kandidatkinja i uvijek postoji mogućnost da on promijeni mišljenje kad vidi tko se sve još javio”, objasnila je Đurđević za N1.