VRLO ZABRINJAVAJUĆE: / Sve više mladih u Hrvatskoj dobiva ovu bolest. Neki nisu ni svjesni da je imaju, a posljedice neliječenja su strašne

U današnje vrijeme javlja se dosta problema kod dijagnosticiranja dijabetesa jer nekada smo mogli biti sigurni da tip 2 dijabetes dobivaju starije osobe dok su mladi bolovali od tipa 1, međutim,

15.11.2019.
20:36
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Dijabetes, u narodu poznatiji kao šećerna bolest, poremećaj je povećavanja razine šećera u krvi gušterače koji se dogodi kada spomenuta žlijezda prestane potpuno ili djelomično proizvoditi hormon inzulin. No, zbiva se i kada proizvedeni inzulin nije djelotvoran u organizmu. Na dijabetes ne treba odmahivati rukom jer je samo u 2018. čak 304.000 Hrvata doznalo da ima dijabetes. Loše vijesti su što stručnjaci predviđaju da još toliko ljudi boluje od te bolesti, a da to ni ne zna.

U današnje vrijeme javlja se dosta problema kod dijagnosticiranja dijabetesa jer nekada smo mogli biti sigurni da tip 2 dijabetes dobivaju starije osobe dok su mladi bolovali od tipa 1, međutim, i to se promijenilo. Nekadašnja najmlađa članica Zagrebačkog dijabetičkog društva, Marija Dropulić Pužak, imala je samo tri godine kada joj je dijagnosticirano ono što je u narodu poznati kao "starački šećer". Upravo se za tu bolest misli da ne napada djecu.

Dijabetes se mora držati pod kontrolom

"Bili smo na moru, uspjela sam pasti u komu, završili smo na Hitnoj i vidjeli su da mi je šečer bio 1,9. Pala sam u hipoglikemijsku komu i kad sam se probudila, otkrili su da imam tip 2. Nije im bilo nikako jasno, doslovno su 12 puta radili iste pretrage i svaki put isto - tip 2", prisjetila se Marija za RTL.

S dijabetesom tipa 2, Marija je najmlađa članica društva dijabetičara, ali nažalost nije jedina. Marija je za RTL ispričala da ju je jedno vrijeme bilo sram reći da ima dijabetes pa se pod odmorom u školi išla "pikati" u toalet kako ju vršnjaci ne bi vidjeli. Bojala se vršnjačkog zadirkivanja dok joj jednom nije bilo zlo. Iako je dijabetes opasan, ta bolest se može i mora držati pod kontrolom jer svaka 11. osoba boluje od šećerne bolesti, dok svaka druga osoba ne zna ni da boluje. Naime, dijabetes je četvrti najčešći uzročnik smrti u Hrvatskoj, a stvaraju se komplikacije ako se bolest ne liječi. Mjerenje razine šećera u krvi traje nekoliko sekundi te se može obaviti kod liječnika opće prakse ili uz pomoć dijabetičara koji ima opremu za mjerenje razine šećera u krvi.

Danas mladi razvijaju dijabetes tipa 2, a 50-godišnjaci tip 1

Kod ove genetske bolesti su se nekadašnje kategorije morale napustiti jer danas djeca i tinejdžeri razvijaju dijabetes tipa 2, dok se 50-godišnjacima dijagnosticira tip 1.

"Jednim dobrim dijelom to se događa zbog načina života, nepravilne prehrane, debljine. Debljina je kod djece sve veći problem i dok god mi buckasto dijete gledamo kao simpatično, to buckasto dijete je pod velikim rizikom da razvije tip 2 šećerne bolesti", pojasnio je za RTL Dario Rahelić, predstojnik klinike Vuk Vrhovec.

Na sreću, ne razvija se samo bolest nego i oblici liječenja, a veliki korak približava se za dvije godine, a riječ je o registru oboljelih.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali