DRŽAVNI VRH ODAO POČAST NA GROBU FRANJE TUĐMANA: / 'Mnogi uzimaju što im odgovara, ali njegovo političko djelo preveliko je za političke patuljke'

Image
Foto: Patrik Macek/Pixsell

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović,

10.12.2019.
11:22
Patrik Macek/Pixsell
Play logo

"Franjo Tuđman ostavio je neizbrisiv trag u povijesti hrvatskog naroda", poručio je u utorak predsjednik Vlade i HDZ-a Andrej Plenković nakon što je s izaslanstvom državnog vrha položio vijence na grob prvog hrvatskog predsjednika na zagrebačkom Mirogoju u povodu 20. obljetnice njegove smrti.

Plenković je novinarima izjavio kako su se na Tuđmanovom grobu okupili kao državni vrh, ali i kao brojni poštovatelji njegova djela, državničke uloge u presudnim trenucima za hrvatsku slobodu, neovisnost, demokraciju, oslobađanje okupiranih područja, mirnu reintegraciju hrvatskog Podunavlja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Poštovanje odaju, dodao je, i Tuđmanovom vrlo jasno zacrtanom smjeru razvoja hrvatskog društva u političkom, gospodarskom, socijalnom i međunarodnom pogledu.

"Dr. Tuđman je kao državnik, kao disident, kao povjesničar, kao zapovjednik, kao političar, a prije svega kao pobjednik ostavio neizbrisiv trag u povijesti hrvatskog naroda. Svojom mudrošću i znanjem iskoristio je prekretnički trenutak na europskom kontinentu kako bi hrvatskom narodu ostvario tisućljetni san slobodne, samostalne i neovisne Hrvatske", zaključio je Plenković.

'Prešli smo iz totalitarizma u demokraciju'

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović, premijer Andrej Plenković i predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković položili su u utorak na grobu prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana zajednički vijenac u povodu 20. obljetnice njegove smrti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uz njih, polaganju vijenaca na Mirogoju nazočili su ministar obrane Damir Krstičević, ministar fondova Europske unije Marko Pavić, ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, ministar turizma Gari Cappelli, zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, članovi obitelji Tuđman i drugi predstavnici vojnog vrha te javnog i političkog života.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Prešli smo iz zemlje totalitarnog sustava u demokratski sustav, te stvorili i obranili hrvatsku državu od velikosrpske agresije", kazao je Jandroković.

Tuđman je stvorio neovisnu hrvatsku državu, koja je suverena, koja je sve svoje odluke donosila svojem voljom, postala je članica Europske unije i NATO saveza, jer je procijenio da je to najkorisnije i u interesu hrvatske domovine. Tuđman je vodio politiku koja je uvijek u prvi plan stavljala interese hrvatskog naroda i hrvatske države, rekao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jandroković i 'politički patuljci'

Često se zaboravlja da je pokret koji je Tuđman predvodio donio Hrvatskoj ne samo samostalnost nego i demokraciju i slobodu, što neki danas pokušavaju dovesti u pitanje. Bez Franje Tuđmana sasvim sigurno da se povijesni procesi ne bi događali u korist hrvatskog naroda, kaže Jandroković.

Na pitanje novinara kako tumači izjave nekih predsjedničkih kandidata da je HDZ izdao Tuđmana, Jandroković je ustvrdio da su to ružne podvale protukandidata, to su ljudi koji nikada nisu razumjeli i prihvatili Tuđmanovu doktrinu i njegovo djelo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Oni to danas govore zbog svojih političkih probitaka, međutim hrvatski narod prepoznaje da je pravi nositelj Tuđmanovih ideja HDZ, kazao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mi uvijek obilježavamo svaki njegov datum. Mnogi bi danas uzeli od Franje Tuđmana samo ono što im odgovara. Ali njegovo djelo je preveliko za političke patuljke, zaključio je Jandroković.

I Sabor odao počast

Hrvatski sabor u utorak je minutom šutnje odao počast prvom hrvatskom predsjedniku dr. Franji Tuđmanu.

Zekanovć: 'Tuđman ne bi bio zadovoljan današnjom Hrvatskom'

Saborski zastupnik HRAST-a Hrvoje Zekanović ustvrdio je u utorak u povodu 20. godišnjice smrti prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana da Tuđman danas sigurno ne bi bio zadovoljan Hrvatskom, prvenstveno odnosom Hrvatske i EU-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Tuđman je prije svega bio suverenist, u svakom je govoru naglašavao suverenitet i suverenost naše domovine", kazao je Zekanović tijekom iznošenje stajališta Kluba zastupnika Hrvatskih suverenista i nezavisnih zastupnika.

Play logo

"Siguran sam da pokojni predsjednik Tuđman gleda Hrvatsku danas 2019. i odnos Hrvatske prema Bruxellesu i odnos Vlade prema Bruxellesu da ne bi bio zadovoljan. Ne bi bio zadovoljan ni odnosom aktualne predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović prema međunarodnoj politici", ustvrdio je Zekanović.

Hrvatska za svaki svoj korak pita Bruxelles ili Washington, kazao je Zakanović ocijenivši kako Tuđman sigurno nije očekivao takav odnos Hrvatske i EU "bez trunke suverenosti i suvereniteta".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Trag divljači
Laži sa mnon
Superstar
Život na vagi
90 dana: Životi samaca
default_cta
Darcey & Stacey
Ljubav je na selu
Ekstremne sestre
Ljubav u divljini
Britain's Got Talent
default_cta
Play logo