HOĆE LI POSKUPJETI STRUJA I PLIN? / Državni tajnik: 'Na burzama cijene rastu, ali građani će to zadnji osjetiti'

'Ovu zimu ne očekujemo nikakav udar, a što će se događati iduće godine, ovisi o onome što će biti na razini EU-a', kazao je o mogućem poskupljenju plina državni tajnik Ivo Miletić

7.9.2021.
14:21
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Govoreći o rastu cijena električne energije i plina na tržištu te utjecaju na Hrvatsku, državni tajnik u Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja Ivo Miletić kazao je za N1 da je 2007. godine liberalizirana cijena struje, a od ove godine i plina te da će buduća formiranja cijena ovisiti isključivo o tržištu.

"Problem koji ima cijela Europa je da ugljikovodičnog dijela proizvodnje električne energije imamo u velikim količinama, a sve to opterećeno je velikim nametima za emisije CO2 kojima se financiraju zelene politike", napomenuo je Miletić.

'U dogledno vrijeme poskupljenja će biti'

Dodao je kako je izvjesno da se, što se tiče električne energije, Hrvatska orijentira na hrvatsku i mađarsku burzu na kojima proteklih mjeseci cijene rastu.

"Dobra je vijest što mi imamo jaku elektroprivredu, HEP koji ima i druge izvore, i udarac tržišta ne ide valom kakvim ide u drugim dijelovima Europe”, rekao je Miletić te dodao kako je izgledno da će u doglednom vremenu biti poskupljenja, no građani će biti zadnji koji će poskupljenja osjetiti.

Upitan hoće li računi biti i 40 posto veći ako se ne prilagodimo zelenoj tranziciji, Miletić je rekao da je teško govoriti o tome koliko će biti poskupljenje.

“Građani će imati mogućnost uštedjeti kroz ESCO modele, agregatore i samoinicijativu da naprave svoja postrojenje”, rekao je za N1.

EU je regulirala energetsko siromaštvo

Energetsko siromaštvo regulirano je na razini EU pa se građanima koji nisu u mogućnosti plaćati račune mora pomoći da plate, pojasnio je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

“Na svakom računu imate određeni iznos novaca koji se slijeva u Ministarstvo rada i socijalne skrbi iz čega se financiraju potrebiti građani", rekao je i apelirao na građane da budu energetski učinkoviti te da koriste sredstva Fonda za energetsku učinkovitost.

Dao je i primjer povratka investicije.

"Oni koji su na području posebne državne skrbi, dobiju 80 posto poticaja i u dvije godine isplate svoje postrojenje.”

'Ove zimu ne očekujemo udar na cijenu plina'

“Liberalizacijom cijene plina nismo imali nikakav udar na građane. Na tržištu nema znakova da je plin stravično poskupio. Skladišta koja se pune za opskrbu već su debelo napunjena. Ovu zimu ne očekujemo nikakav udar. Što će se događati iduće godine, ovisi o onome što će biti na razini EU-a. Mi ne očekujemo neki udar, ali morat ćemo pratiti tržišta”, rekao je Miletić o mogućem poskupljenju plina.

Istaknuo je da će struja biti energent budućnosti i trebat će biti proizveden od izvora koji ne proizvode ugljični dioksid te ne zagađuju okoliš.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Zaštitne maske za lice troslojne - 50 komada
22,12kn55kn
Mekane i udobne, pružaju zaštitu od 95%.
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali