Play ponuda

Državni sekretar Ministarstva pravde ima sumnjiv doktorat?

shimmer fallback

Doktorirao kod Bore Čejovića, dekana kragujevačkog Pravnog fakulteta prvooptuženog u aferi “Indeks”

2.9.2013.
12:00
Play ponuda

Najskuplji srpski penzioner i državni sekretar u Ministarstvu pravde Danilo Nikolić doktorirao je kod bivšeg dekana Pravnog fakulteta u Kragujevcu Bore Čejovića, označenog da je bio mozak operacije afere "Indeks", pišu Naše novine.

I Nikolićeva ćerka Irena Đorđević, u to vreme zamenica javnog tužioca u Nišu, upisala je magistarske studije kod istog dekana, ali je u međuvremenu izbila afera "Indeks", pa je Đorđevićeva "odustala" od magistrature. Upućeni izvori Naših novina kažu da je sve "regulisano" tako što je Nikolićev zet kupio automobil od dekana Čejovića, i to po višestrukoj ceni od prave vrednosti.

Dobro obavešteni sagovornik Naših novina, upućen u detalje oko istrage koja se vodila u aferi "Indeks", kaže da je u nekoliko navrata traženo da se ispita kupovina automobila Nikolićevog zeta od dekana Bore Čejovića zbog sumnje da je na taj način Nikolić platio doktorat, ali i magistarske studije za ćerku.

- Automobil koji je Nikolićev zet kupio od dekana Čejovića plaćen je nekoliko puta više nego što zaista vredi i na taj način isplaćena je dogovorena suma za doktorsku disertaciju i magistarski rad. Ovi navodi nikada nisu ispitani do kraja zbog pozicije koju je tada Nikolić imao, ali i svojih odličnih veza u niškoj policiji - kaže izvor Naših.

Interesantno je da je Nikolićeva ćerka Irena Đorđević, sada advokat i predsednik Nadzornog odbora KC Niš a tada zamenica opštinskog javnog tužioca, na istom fakultetu kod istog profesora upisala magistarske studije, ali da, kako su nam rekli u studentskoj službi Pravnog fakulteta u Kragujevcu, "od kada ih je upisala do današnjeg dana nije imala nikakvih aktivnosti na ovom fakultetu". U međuvremenu, otkrivena je afera "Indeks" i profesori kod kojih je njen otac doktorirao, a koji je nju trebalo da vode kroz magistarski rad uhapšeni su.

U vreme kada je doktorirao, Danilo Nikolić je obavljao funkciju predsednika Okružnog suda u Nišu, a odbranio je doktorat na temu "Opojne droge i krivično-pravno regulisanje njihovog korišćenja" na Pravnom fakultetu u Kragujevcu. U zapisniku sa odbrane doktorske disertacije Danila Nikolića kao članovi komisije, pored dekana Čejovića, navedeni su i profesori Branislav Simonović i Dragana Petrović, svi hapšeni u aferi "Indeks". Inače, profesorka Dragana Petrović je u istrazi označena kao glavni saradnik dekana Čejovića i kao osoba koja je bila zadužena za organizovanje davanja novca za ispite i diplome.

Podsetimo da je istraga u aferi "Indeks" utvrdila da su se cene nameštenih ispita kretale od 500 do 700 evra, a diplome od 12.000 do 16.000 evra.

Ono što je posebno iritiralo javnost jeste činjenica da je od 15 profesora koji su bili optuženi za aferu "Indeks", čak njih 13 ostalo u radnom odnosu na istom fakultetu na kom su uzimali mito. Po izbijanju afere čak su dobili mogućnost da godinu dana provedu na plaćenom odsustvu s fakulteta, a za to vreme su mogli da se bave naučnim radom.

Profesor Bora Čejović otišao je u penziju, a profesorka Dragana Petrović je našla drugo zaposlenje. Ostali su se vratili na pozicije u nastavno-naučnom veću. Štaviše, Predrag Stojanović je 2010. izabran za dekana Pravnog fakulteta u Kragujevcu.

Inače, kako su Naše već pisale, Danilo Nikolić je ubedljivo najskuplji penzioner u Vladi Srbije, koji državu košta neverovatna 248.504 dinara mesečno. Nikolićeva plata u ministarstvu iznosi 108.218 dinara, dok istovremeno prima i penziju od 73.894 dinara.

Nikolić je i član UO Pravosudne akademije, gde zarađuje 28.392 dinara, a uzima i naknadu za odvojeni život koja iznosi oko 40.000 dinara. Uz to, od države je dobio stan na korišćenje. Nikolić takođe o državnom trošku često vikendom putuje u Niš, što državu košta najmanje 40.000 dinara. Nikolić je poznat kao predsednik Okružnog suda u Nišu u vreme kad je doneta oslobađajuća presuda za vladiku Pahomija.

I pored mnogobrojnih pokušaja da čujemo i drugu stranu priče, komentar Danila Nikolića i njegove ćerke do zaključenja broja u Našim novnama nisu dobili.

Foto: Medija centar Beograd

Play ponuda
Play ponuda