Play ponuda

Država zakinula na tisuće štediša za 5,7 milijuna kn

shimmer fallback
24.9.2011.
10:23
Play ponuda

Riječ je o ljudima koji koriste jedan od modela stambenih kredita za međufinanciranje što ga osporava Ministarstvo financija koje je ovrhom tim klijentima Wüstenrota retroaktivno povuklo poticaje za stambenu štednju u proteklih pet godina.

Srž spora je, po Wüstenrotovu objašnjenju, to što Ministarstvo smatra da poticaje ne treba dobiti stambeni štediša koji nije štedio propisano vrijeme i skupio minimum ušteđevine propisan zakonom.

Jedan od onih štediša koji su ostali bez poticaja je i Splićanin Anđelko Mornar. Taj umirovljeni hrvatski branitelj, koji uzdržava suprugu koja je ostala bez posla, dvoje djece, bolesnu majku i sestru, govori da mu je prvi glas o tome bilo pismo Wüstenrota kojim ga obavještavaju o ovrsi koju je provelo Ministarstvo financija s kojim je štedionica u sporu te se nadaju pozitivnom ishodu za štedionicu i štediše.

'Nitko nije kriv za situaciju, ali...'

''Nazvao sam Wüstenrot i rekli su mi da za 15.000 eura kredita produljuju rok otplate i da ću ga morati plaćati još godinu i devet mjeseci dulje ili još 21 dodatnu mjesečnu ratu. Ne razumijem zbog čega bih morao plaćati kredit dulje nego što sam potpisao u ugovoru. Kredit sam podigao na 22 godine, rata mi je 97 eura. Morat ću platiti još dodatnih 21 mjesec po 97 eura ili još 2.037 eura više. Umjesto 25.608 eura, koliko sam trebao otplatiti u 22 godine, s novim ću ratama otplatiti 27.645 eura'', rekao je Mornar za Slobodnu Dalmaciju.

Iz Wüstenrota poručuju kako nitko od njihovih 4112 klijenata koji su pogođeni ovom mjerom nije kriv za situaciju u kojoj su se našli, ali dodaju da je njihova pravna pozicija u upravnom sporu koji se vodi s Ministarstvom značajno drugačija nego kod drugih stambenih štedionica.

Vezani članak:

arti-201108040556006

Play ponuda
Play ponuda