banner

ZATVORENI KRUG

DRŽAVA POTIČE KUPNJU STANOVA, A NEKI NA TOME DOBRO ZARAĐUJU: Puno je muljaža, a najnovija je otkrila svu propast sustava

Slučaj Krešimira Žunića, šefa APN-a koji je sam sebi kupio APN-ov stan, pokrenuo je pitanja o muljažama s APN-ovim stanovima. Tko ima uopće na njih pravo? Mnogi su POS-ove stanove iznajmljivali i na tome dobro zarađivali

Nakon afere Krešimira Žunića, prvog čovjeka APN-a koji je sam sebi kupio APN-ov stan i šokirao sve, otvorio se niz pitanja. Mulja li se s APN-ovim stanovima, tko na njih ima pravo, a tko ne? Žunić i sin kupili su stan iz APN-ova programa za 975 eura po četvornome metru, u trenutku kada je Žunić stariji bio zamjenik direktora. Uključio se DORH, krenulo je veliko češljanje svih vlasnika POS-ovih stanova, javlja RTL.

Kako funkcionira APN? Jedinica lokalne samouprave ustupi zemljište, APN izgradi zgradu pa je prepusti lokalnoj samoupravi. Tek onda se formiraju liste za dodjelu stanova. Prvi na listi za Žunićev stan bio je Šime Brkljača. “Na Badnjak 2018. dobio sam mail od APN-a u kojem je pisalo da sam prvi za taj stan, dakle kad se stan oslobodi, da ja ulazim u taj stan. Ali taj stan je bio slobodan kada smo ga žena i ja išli gledati. Bio je potpuno prazan, nov”, rekao je.

MLADI ZADRANIN BIO PRVI NA LISTI ZA STAN KOJI JE KUPIO ŽUNIĆ: ‘Stan nismo dobili tako da smo i dalje podstanari’

Izvor zarade

Drugima su POS-ovi stanovi izvor zarade: kupuju ih pa preprodaju ili iznajmljuju. Zbog muljaže s POS-ovim stanovima u srpnju prošle godine promijenjen je Zakon. Deset godina od kupnje nekretnine zabranjena je prodaja ili iznajmljivanje. Prema podacima APN-a, gotovo 4000 mladih osoba u Hrvatskoj je na listi čekanja za najam ili kupnju stana iz POS-ova programa. Liste za Split i Osijek još nisu ni sastavljene. Do rujna 2018. izgrađena su ukupno 8254 stana.

U slučaju Žunića, prije kupnje nekretnine nije kontaktirao nikoga jer, kako je sam rekao, “od sebe ne poznaje relevantniju osobu”. Pravdanje mu nije uspjelo jer je još u četvrtak na zatvorenoj sjednici Vlade imenovan novi direktor APN-a Dragan Hristov. APN poznaje jer je u vrijeme ministrice Anke Mrak Taritaš bio zamjenik direktora iz HNS-ove kvote Slavka Čukelja. Kada je HDZ preuzeo vlast, na mjesto Mrak Taritaš zasjeo je Lovro Kuščević. On je Čukelja zamijenio HDZ-ovcem Goranom Bradićem. Bradić je dao otkaz svom tadašnjem zamjeniku, a danas imenovanom direktoru agencije Hristovu i na njegovo mjesto doveo – Krešimira Žunića.

“Naravno, bio sam upoznat s time da će gospodin dobiti otkaz. Koliko se sjećam, otkaz je dan zato što gospodin nije radio, odnosno na zadovoljavajući način nije obavljao svoje poslove u agenciji. Kako je to završilo, ja i dalje nisam upoznat s time”, rekao je Kuščević.

ZAŠTO LOVRO KUŠČEVIĆ ŽIVI U ŽUNIĆEVOM STANU U ZAGREBU? Imao je pravo na stan, ali odlučio je samostalno pronaći smještaj…

Kuščević spava u Žunićevu stanu

Lovro Kuščević, inače prijatelj Krešimira Žunića koji povremeno spava u njegovu stanu, nekad ministar graditeljstva, ali i uprave, iz Vlade je smijenjen zbog problema s nekretninama. Njegov prijatelj Krešimir Žunić s pozicije v. d. direktora također. No u APN-u ostaje. Otkaz će dobiti samo ako se dokaže kršenje zakona.

U međuvremenu, cijene nekretnina su rekordno visoke.

NOVI ŠEF APN-A VEĆ JE JEDNOM DOBIO OTKAZ: Bilo je to u vrijeme Kuščevića koji sad tvrdi: ‘Otpušten je jer nije dobro obavljao posao’

Imaš komentar?

Još iz rubrike

Povratak na Net.hr