Dato obećanje

DRŽAVA OSIGURAVA STANOVE U NEKOLIKO HRVATSKIH GRADOVA: Stiže prvih 50 izbjeglica koji će kod nas započeti novi život

U Hrvatsku ubrzo stiže prvih 50 izbjeglica. Operativci MUP-a u utorak idu po njih. MUP-ovi časnici za vezu sljedećih mjesec dana tražit će najprije izbjeglice koji imaju interes za životom u Hrvatskoj, javlja RTL.

“Već u utorak naši časnici za vezu kreću u Grčku i Italiju i krećemo s ispunjenjem naše obveze”, rekao je Vlaho Orepić, ministar unutarnjih poslova. U ovom valu preseljavanje iz Turskih kampova će ih doći 30, te po 10 iz Grčke i Italije. Doći će najprije u Zagreb u hotel Porin, a zatim će im Ministarstvo socijalne politike pronaći smještaj u Zagrebu, Rijeci i Splitu.

NOVI ŽIVOT U RH: MUP taji gdje će i kako zbrinuti izbjeglice koje stižu ovog ljeta

Do kraja godine 84 izbjeglice

Hrvatska je Europskoj komisiji obećala da će do kraja 2017. prihvatiti oko 1.617 izbjeglica. “Ovo je dugoročno rješenje, ovo nije tranzit nego trajno rješenje za te ljude – stanovi i normalan način života. Radi se o državnim stanovima ili stanovima za najam”, kaže Tea Vidović, Centar za mirovne studije, članica radne skupine. Cilj je da se izbjeglice uklope u društvo, a ne da se getoiziraju.

Do kraja godine bi u Hrvatsku trebalo doći 84 izbjeglica. Smještat će ih se po ostalim županijama, a paralelno će se uz integriranje izbjeglica razgovarati i s građanima.

Povratak na Net.hr