DRŽAVA OPET DAJE NOVAC: / Uskoro poticaji za zgrade, kuće, eko vozila i kućanske aparate

Image
3.4.2016.
11:32
Play logo

Fond bi u srpnju trebao objaviti javni natječaj za građane namijenjen poticanju energetske obnove obiteljskih kuća i zgrada, a tijekom godine očekuju se i natječaji za sufinanciranje kupnje energetski učinkovitih kućanskih uređaja i eko vozila, rekao je Hini njegov direktor Sven Müller.

Za to su Hrvatskoj već dostupna sredstva iz EU fondova, ali će se morati smanjiti postotak sufinanciranja, koji će u prosjeku iznositi oko 45 posto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Za programe kakve provodi Fond, Hrvatskoj su već dostupna i europska sredstva. Kako bismo građanima i tvrtkama olakšali povlačenje tih sredstava i poštedjeli ih kompleksnih procedura, Fond će sredstva povući direktno i onda ih dijeliti kroz javne natječaje", rekao je Müller.

Europski uvjeti financiranja

To podrazumijeva određene prilagodbe hrvatskih programa europskim uvjetima financiranja, tako da će se smanjiti postotak sufinanciranja na otprilike 45 posto.

Lani je Fond osigurao oko 500 milijuna kuna za energetsku obnovu 9.400 obiteljskih kuća, a državni poticaji kretali su se od 40 do 80 posto, ovisno o lokaciji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Müller je najavio da se ove godine neće bitno smanjivati proračun Fonda u odnosu na prošlu godinu, koji se financirao iz prodaje emisijskih jedinica, a sada će to zamijeniti europska sredstva. "Država ove godine planira energetski obnoviti oko 4000 kuća, koliko ih je do sada već obnovljeno zahvaljujući prošlogodišnjim poticajima", kaže Müller.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Elektrifikacija ruralnih sredina

Osim na programima energetske obnove Fond surađuje s UNDP-om na projektu elektrifikacije ruralnih sredina, te radi na razvoju posebnog programa za problem energetskog siromaštva, odnosno obnovu kuća socijalno ugroženih građana.

Play logo

"Dio građana živi u energetski jako lošim kućama i nema minimalne uvjete za pristojan život. Tu definitivno vidim ulogu Fonda - da se bori protiv energetskog siromaštva upravo energetskom učinkovitošću", poručio je Müller.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U vezi energetske obnove višestambenih zgrada, Müller navodi da je obnovu ugovorilo već 366 zgrada, a uskoro će biti objavljeni rezultati natječaja koji su provedeni krajem prošle godine, tako da će uskoro krenuti radovi na brojnim zgradama.

Laži sa mnon
Superstar
Život na vagi
90 dana: Životi samaca
Darcey & Stacey
default_cta
Ljubav je na selu
Ekstremne sestre
Ljubav u divljini
Britain's Got Talent
Play logo