OGLASILO SE I MINISTARSTVO

DRŽAVA OMOGUĆILA E-VJENČANJA, ALI NE I ZA ISTOSPOLNE PARTNERE: ‘Boje li se da bi HDZ mogao izgubiti poneki glas?’

Smatraju i da ovo nije slučajan previd, već obrazac ponašanja vlade Andreja Plenkovića u posljednje četiri godine

Ministarstvo uprave jučer se pohvalio uvođenjem usluge “e-prijava vjenčanja” kojom je omogućena prijava sklapanja braka bez odlaska u matični ured, u sustavu e-građani. E-prijava međutim nije dostupna osobama koje žele sklopiti životno partnerstvo osoba istoga spola. Na to su oštro reagirali iz Zagreb Pride rekavši kako je ovim činom gejevima i lezbijkama još jednom uskraćena javna usluga na koju po Ustavu i zakonima imaju i moraju imati pravo pod istim uvjetima i na isti način kao i bračni partneri.

“Podsjećamo ministra Malenicu da zakon nedvosmisleno navodi kako je Životno partnerstvo zajednica obiteljskog života dviju osoba istog spola (čl. 2). Također, u nizu članaka hrvatski Sabor jasno je objasnio da životnim partnerima moraju biti dostupne javne usluge pod jednakim uvjetima i na isti način kao i bračnim. Na primjer: Životni partneri imaju jednaka postupovna prava i status u svim sudskim i upravnim postupcima kao i bračni drugovi (čl 37); ili Životno partnerstvo ima ista prava i obveze kao i bračna zajednica u pogledu bilo koje zakonom ili podzakonskim propisom propisane obveze, prava ili povlastice… (čl. 60). Sabor je tako odlučio kako bi, kako stoji u zakonu, osigurao jamstvo zabrane nepovoljnijeg postupanja prema životnim partnerima u odnosu na bračne, objašnjavaju u Zagreb Prideu.

‘Životne partnere stavili su u nepovoljniji položaj’

Kažu kako je novom uslugom na e-građanima Ministarstvo uprave prekršilo tu zabranu i odlučilo životne partnere staviti u nepovoljniji položaj.

“Boji li se ministar Malenica da bi u nedjelju HDZ izgubio poneki glas da je usluga e-vjenčanja uvedena i za životne partnere ili je ovdje ipak riječ u sustavnom ignoriranju i zatiranju LGBTIQ prava u Hrvatskoj? To treba pitati njega”, poručuju iz Pridea.

Smatraju i da ovo nije slučajan previd, već obrazac ponašanja vlade Andreja Plenkovića u posljednje četiri godine. Zagreb Pride navodi kako su gotovo svi zakoni ili amandmani iz područja obiteljskog života i prava bračnih partnera koji je ta vlada predložila, a njena većina usvojila namjerno su ostali neusklađeni sa Zakonom o životnom partnerstvu: novi porezni zakoni i pripadajući podzakonski akti – Zakon o pravima hrvatskih branitelja, Zakon o socijalnoj skrbi, Zakon o udomiteljstvu.

Ministarstvo: ‘To će se omogućiti u drugoj fazi’

O navedenoj situaciji oglasili su se iz prozvanog Ministarstva uprave:

“e-Prijava vjenčanja je usluga koju mogu koristiti građanke i građani koji žele sklopiti građanski brak u službenim prostorijama. Građanke i građani koji žele sklopiti građanski brak izvan službenih prostorija ili vjerski brak s učincima građanskog braka te životno partnerstvo, kao do sada, moraju ići u matične urede budući da je usluga e-Prijava vjenčanja tek početak digitalizacije cjelokupnog sustava sklapanja braka odnosno životnog partnerstva. Sustav e-Građani je sustav koji se kontinuirano nadograđuje novim uslugama, a u drugoj fazi projekta, iduća usluga iz ovog područja koja će se uskoro razviti je e-Prijava životnog partnerstva. Na temelju iskustva korištenja tih usluga, u idućim fazama pristupit će se i izradi usluge e-prijave sklapanja građanskog braka izvan službenih prostorija i vjerskog braka s učincima građanskog braka.”

Povratak na Net.hr