U POTPUNOSTI ZASLUŽENO

DRŽAVA NAGRAĐUJE VATROGASCE SA 7,6 MILIJUNA KUNA: O načinu raspodjele novca odlučivat će županijski zapovjednici

Hrvatska vatrogasna zajednica (HVZ) i Državna uprava za zaštitu i spašavanje (DUZS) od države će ukupno dobiti 7,6 milijuna kuna za nagrade vatrogascima te nabavku potrebne opreme, kao svojevrstan izraz zahvalnosti za aktivnosti tijekom ovogodišnje vrlo teške protupožarne sezone.

Izaslanstvo HVZ-a predvođeno predsjednikom Antom Sanaderom o tome je izvijestio premijer Andrej Plenković na sastanku u Banskim dvorima kojem su nazočili i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, ministar financija Zdravko Marić te ravnatelj DUZS-a Dragan Lozančić.

“U skladu s najavama koje je predsjednik Vlade dao, razgovaralo se o nagrađivanju vatrogastva za jednu vrlo tešku sezonu. Odlučeno je da će se iz proračunskih zaliha izdvojiti 7,6 milijuna kuna koji će se rasporediti HVZ-u koja će kasnije odlučiti o modalitetima daljnje raspodjele”, izvijestio je Božinović nakon sastanka dodavši da je to “vrlo konkretan izraz zahvalnosti jednom sustavu koji je odradio težak posao ovog ljeta”.

UMORNI VATROGASAC ODGOVORIO ŠEFU NA TVRDNJE O PRASETINI: ‘Ručkove nam dijelite samo kad dolaze ministri’

Vatrogastvo pokazalo svu svoju profesionalnost

Kazao je i da je već u tijeku analiza ovogodišnje protupožarne sezone koja će, siguran je, dati konkretne zaključke vezane za organizaciju, opremanje i funkcioniranje sustava vatrogastva koji je “pokazao svu svoju profesionalnost”.

SKANDAL I SRAMOTA: Gurali vatrogasno vozilo da bi mogli na intervenciju

Zapovjednik HVZ-a Sanader rekao je da su sa zahvalnošću primili ovu odluku Vlade te naveo kako je dogovoreno da će HVZ zajedno s DUZS-om ta sredstva podijeliti najzaslužnijima i onima kojima su najpotrebnija.

“Svjedoci ste ovogodišnje požarne sezone, a ne možemo još uvijek reći da je ona završila, mnogobrojnih požara koji su bili na području priobalja. Akcije i reakcije, svega što se događalo na terenu, aktivnosti vatrogasaca i napora koji su vatrogasci napravili”, kazao je.

GENIJALNO: Pogledajte kakvu su poruku vatrogasci dobili na računu u kafiću

ŠPRAJC OPET RAZVALIO: ‘Povećanje plaće vatrogasci neće dobiti jer su oni heroji, a heroji žive od tapšanja po ramenu’

O načinu kako će se raspodijeliti novac odlučivat će, temeljem kriterija HVZ-a, svih 20 županijskih zapovjednika, zajedno s DUZS-om, objasnio je Sanader istaknuvši kako će se voditi računa i o nabavci potrebne opreme i tehnike. Novac će se rasporediti prema već postojećim kriterijama, uvažavajući ovaj put broj požara, prisustvo na požarima i aktivnost vatrogasca, dodao je.

Do iduće sezone rješavanje problema s opremom

Ministar Božinović naveo je da će se u pogledu obnavljanja tehnike ići i na mogućnost privlačenja sredstva iz EU fondova kako bi se u najkraćem mogućem roku, poželjno do početka iduće sezone, riješilo pitanje nedostatka neke opreme za vatrogasce.

Sanader je uputio i zahvalu medijima na korektnom izvješćivanju, na vrlo pozitivnoj slici s terena i pohvalama koje su dali vatrogascima. “Ove godine ste i vi bili prisiljeni s nama do zadnje čuke, kako se kaže vojnom tehnologijom, do zadnjeg brda, dolaziti pratiti nas na gašenju požara”, rekao je.

Ministar Božinović izvijestio je da su do sada dovršena kriminalistička istraživanja za 65 požara te da je policija 28 osoba privela i predala ih tijelima pravosuđa. “Naravno, posao se nastavlja dalje”, dodao je.

Na novinarsko pitanje o postupanju policije u vezi prosvjednog skupa A-HSP-a u subotu, Božinović je kratko rekao da je policija stupila u kontakt i suradnju sa zagrebačkim Županijskim državnim odvjetništvom te “zajedno rade na tom slučaju”.

Povratak na Net.hr