Država kupnjom stanova pogoduje bankama!

'Kada ne bih znao da banke imaju tisuće neprodanih stanova s kojima ne znaju što će, a tvrdoglavo odbijaju spustiti cijene, tada bih pozitivno reagirao na najam', kaže dr.

17.7.2012.
6:50

Naime, ovog je vikenda iz Ministarstva graditeljstva otkriven plan da država, počevši od 2013. godine, kreće u otkup gotovih stanova koje će potom ponuditi u najam stanovništvu koje nije kreditno sposobno. Cijena najma bila bi ista za sve stanove, neovisno o lokaciji i gradu, no tek će se najesen znati drugi detalji, od toga u kojim će gradovima država kupovati gotove stanove, po kojoj cijeni i po kojim će ih kriterijima iznajmljivati.

Ministar Vrdoljak je objasnio da će se država upustiti u biznis s najmom stanova kako bi sredila crnu zonu podstanarstva, no stručnjaci u tom području procjenjuju da iza svega stoji još jedno pogodovanje bankama, piše Večernji list.

Ako bi banke prodale stanove ispod cijene državi, zašto ih onda ne prodaju građanima ispod cijene?

'Odakle državi novac za tolike stanove?'

"Kada ne bih znao da banke imaju tisuće neprodanih stanova s kojima ne znaju što će, a tvrdoglavo odbijaju spustiti cijene, tada bih pozitivno reagirao na najam. Međutim, navedeni plan u trenutačnoj situaciji me zabrinjava jer nisam siguran odakle državi novac za tolike stanove s obzirom na to da se svuda najavljuju rezovi i štednja", komentirao je dr. Josip Tica s Ekonomskog fakulteta Zagreb.

"Zašto bi država kupila stanove koje nitko neće, možda joj je jeftinije sagraditi nove na nekom državnom neiskorištenom zemljištu? S druge strane, ako bi banke prodale stanove ispod cijene državi, zašto ih onda ne prodaju građanima ispod cijene? Osim ako se možda ne radi o nekom popustu od približno 20% po kojem ih ne mogu prodati na tržištu jer ne vrijede toliko", objasnio je Tica.

Maruška Vizek s Ekonomskog instituta pak smatra da ideja otkupa i najma stanova nije loša, ali... "Ali jedina pravedna cijena po kojoj bi se sad već stari i nekvalitetni stanovi smjeli otkupljivati jest cijena gradnje, ne veća od 600 do 700 eura po kvadratu. Nitko u tom poslu ne bi smio zaraditi ni lipe, ni banke ni izvođači", kazala je Vizek.

'Pomaže se špekulantima'

Gojko Bežovan s Pravnog fakulteta uvjeren je pak da država ulazi u najam stanova pod pritiskom "banaka i drugih špekulanata koji hoće utopiti neprodane stanove po nerealnim cijenama". "Kad bi Vlada doista iskreno htjela pomoći kupcima stanova, onda bi odmah vratila porezne olakšice za kupnju stana koje je ukinula Jadranka Kosor. Obitelji koje žive u stanovima kupljenim na kredit u velikim su nevoljama jer se gube poslovi i prihodi, a rate kredita rastu. Nema članice EU koja nije donijela neku mjeru da pomogne kućanstvima koja su se zadužila za stan. Kod nas se pomaže špekulantima", ocijenio je Bežovan.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali