Play ponuda

POTRESNE ISPOVIJESTI NATJERALE DRŽAVU NA AKCIJU, KREĆU INSPEKCIJE PO BOLNICAMA: /  'Učinjeno je to i prije, pa se ništa nije promijenilo'

Image
Foto: PIXSELL

Dok pomoćnik ministra zdravstva najavljuje inspekcije po bolnicama zbog kiretaža bez anestezije, u Udruzi Roda tvrde kako se nakon inspekcijskog nadzora 2015. u bolnicama ništa nije promijenilo

15.10.2018.
9:43
PIXSELL
Play ponuda

"Situacija je vrlo ozbiljna i Ministarstvo zdravstva se sigurno neće praviti da je sve u redu, kao noj koji zabija glavu u pijesak. Radi se o vrlo osjetljivoj stvari, cjelovito ćemo ispitati svaku konkretnu pritužbu, a paralelno se mogu očekivati i inspekcijski nadzori koje ćemo uputiti u bolnice", izjavio je to pomoćnik ministra ViliBeroš govoreći o praksi izvođenja kiretaža bez anestezije.

Također je istaknuo da će nakon inspekcija slijediti daljnja postupanja te da neće dopustiti nikakvo zataškavanje i da će svaki pojedini slučaj do kraja razjasniti.

Uslijedilo je to nakon što je saborska zastupnica Ivana Ninčević Lesardić javno iznijela svoj slučaj o kiretaži bez anestezije, te potom navoda liječnika KBC-a da ona laže i tvrdnji ostalih njegovih kolega da se "90 posto kiretaža obavlja pod anestezijom".

Liječničke tvrdnje očito su prelile čašu pacijenticama čija su iskustva suprotna i kojih je previše da bi se lako povjerovalo da su baš sve one iznimke te da su sve imale medicinske indikacije zbog kojih se anestezija nije mogla primijeniti.

Image
MEDICINSKE SESTRE STALE NA STRANU PACIJENTICA: /

'Sramimo se što smo dio sustava. Bolnica nije staja, a žene nisu krave'

Image
MEDICINSKE SESTRE STALE NA STRANU PACIJENTICA: /

'Sramimo se što smo dio sustava. Bolnica nije staja, a žene nisu krave'

Nepravilnosti u inspekcijskom nadzoru

Da je sve ostalo na pojedinačnom slučaju, kaže pomoćnik ministra Beroš, moglo bi ga se istražiti, poduzeti adekvatne korake i smatrati ga anomalijom. No, u trenutačnoj situaciji Ministarstvo je, smatra, dužno napraviti ozbiljnu i objektivnu analizu. I to sličnu onoj kakva je napravljena prije tri godine kada su se žene preko organizacije Roda požalile na nehuman pristup rodiljama te na zahvate poput rezanja i šivanja međice, koji se također, tvrde, u pravilu izvode na živo.

"Tada je poslan inspekcijski nadzor u sva rodilišta i tijekom 10 mjeseci napravljena su izvješća za svako od njih. Da, pronađene su nepravilnosti. Koliko znam, jedna od preporuka i tada je bila poboljšanje anesteziološke službe u zdravstvenoj zaštiti žena", kazao je Beroš za Jutarnji list navodeći kako se od tada situacija popravlja. Sada poziva žene da se jave taman i anonimno kako bi sve bilo ispitano.

Rezultati inspekcije 2015.

U tom smislu na stol pomoćnika ministra Kujundžića već bi danas trebali stići deseci prijava koje su prikupljene u udruzi Roda. No, u toj udruzi, pak, nisu optimistični kad su rezultati inspekcije u pitanju.

"Inspekcijski nadzor u rodilištima 2015. godine nije rezultirao nikakvim poboljšanjima, dapače. Nalaz nadzora nikada nije objavljen, nisu iskomunicirani pronađeni nedostaci niti su najavljeni koraci koji će se poduzeti za poboljšanje zatečenog stanja", kaže DanielaDrandić iz udruge Roda navodeći kako su obavile i radionice za liječnike u četirima rodilištima, te da je evaluacijom nakon šest mjeseci utvrđeno da se nije ništa promijenilo.

Play ponuda
Play ponuda