BIROKRATSKI PAKAO

DRŽAVA IH KAZNILA JER SU NA RODILJNOM: Propala firma u kojoj su radile, a država od njih traži da vrate 13 tisuća kuna

Zavod za mirovinsko osiguranje nema nikakvu zakonsku obvezu pratiti je li neka tvrtka likvidirana, međutim potvrdio je da će od obje bivše zaposlenice tražiti povrat rodiljnih naknada i plaćanje zdravstvenih usluga

Zaposlenice propalog Algoritma Dajana Topalović i Sanja Boban Sotski prije odlaska nisu ni slutite kako će njihova tvrtka Algoritam MK propasti i kako će se naći u apsurdnoj pravnoj zavrzlami.

‘Zaposlenice smo nepostojeće tvrtke’

“Životi su nam doslovce blokirani. Ne možemo na Zavod za zapošljavanje. Ne možemo dobiti otkaz. Zaposlenice smo nepostojeće tvrtke. A država traži da im vratimo po 13.000 kuna koje smo dobivale za rodiljnu naknadu i da platimo sve zdravstvene usluge. I ne znamo od čega ćemo živjeti”, ispričale su Topalović i Boban Sotski za 24sata. 

Naime, početkom listopada je objema isticalo pravo na rodiljnu naknadu pa su otišle na Zavod za mirovinsko osiguranje provjeriti kako dalje regulirati svoj status. Međutim, kad su nazvali stečajnu upraviteljicu Ivu Petanjak, saznali su da je tvrtka od početka lipnja likvidirana, a sam stječaj bio je otvoren i zatvoren u jednom danu jer nije bilo imovine.

“Ostali radnici su ranije dobili otkaze, prijavili se na burzu rada ili našli novi posao, ali mi na rodiljnom smo ostale zaboravljene, kao da nas nema”, izjavila je Dajana Topalović.

BURAN PRAZNIK: Radnička prava na sramotno niskoj razini, širom svijeta protesti na Praznik rada

Pravna zavrzlama

Prema službenoj evidenciji Zavoda za mirovinsko osiguranje, obje su zaposlene u Algoritmu iako je on likvidiran. Kako bi promijenile status, trebaju se prijaviti na burzu rada za što im treba raskid ugovora o radu ili dokaz da više nisu zaposlene, a stečajna upraviteljica više nema ovlasti da im raskine ugovor jer je stečaj odmah i zatvoren.

Na Zavodu za zdravstveno osiguranje su im objema rekli da trebaju vratiti sve rodiljne naknade koje su primile od početka lipnja do listopada, piše 24sata.

Topalović i Boban Sotski moraju dodatno platiti sve zdravstvene usluge koje su koristile tijekom ta četiri mjeseca. Kako je tvrtka likvidirana, one nemaju više prava kao zaposleni, a na burzi nisu prijavljene kao nezaposlene. Upravo zbog čega i jedna i druga duguje državi minimalno 13 tisuća kuna za četiri mjeseca naknade.

Pomogla bih, ali ne mogu

“Katastrofa i prestrašno je što se tim ženama dogodilo. Ja bih im dala otkaz da je stečaj provođen, ali on je zatvoren kad je i otvoren. Prethodno sam bila privremena stečajna upraviteljica bez ovlasti za otkaze, a niti sam imala popis radnika. Uprava je dala otkaze ostalim radnicima, a onima koji su na rodiljnom ili bolovanju očito nisu jer to brani zakon. Meni nisu dali popis onih koji su u toj situaciji. Ja im ne mogu dati otkaz jer više nisam stečajna upraviteljica. Zavod za mirovinsko osiguranje bi trebao pratiti podatke o likvidaciji tvrtki”, kaže stečajna upraviteljica Iva Petanjak. 


Zavod za mirovinsko osiguranje nema nikakvu zakonsku obvezu pratiti je li neka tvrtka likvidirana, međutim potvrdilo je da će od obadvije bivše zaposlenice tražiti povrat rodiljnih naknada i plaćanje zdravstvenih usluga.

RAD U NJEMAČKOJ: Hrvat pokazao drugu stranu medalje – doživio je nevjerojatno izrabljivanje i ponižavanje

Sistemska pogreška

Čelnik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever zapitao se koliko takvih slučajeva ima, s obzirom na to da se mnogo stečajeva otvorilo i zatvorilo u jednom danu.

“Te zaposlenice su žrtve nevjerojatne birokratske petlje. Ali ne možemo kao društvo dopustiti da se svi pravdaju, a stradaju oni najnemoćniji i da oni plate za pogreške koje su očito u sustavu. Takve stvari se ne smiju događati u uređenom društvu”, istaknuo je Sever koji je uvjeren da postoji sistemska pogreška.

“Nama je zakon vezao ruke. Ništa nismo mogli. No sad im nudim pomoć”, rekao je bivši direktor Algoritma Neven Antičević, piše 24sata. 

Povratak na Net.hr