OD SRIJEDE KREĆU POTICAJI ZA KUPNJU EKOVOZILA: / Država subvencionira do 40 posto cijene, evo kakva je procedura

Image
Foto: PIXSELL / arhiva, Dino Stanin

Poticaji koje će građani dobivati putem Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost iznosit će do 40 posto cijene vozila

23.4.2018.
11:44
PIXSELL / arhiva, Dino Stanin
Play logo

Od srijede ponovo kreću poticaji za građane za kupnju ekovozila, najavili su to u ponedjeljak prilikom postavljanja punionice za električne automobile u Gospiću ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić i direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Dubravko Ponoš. Prema riječima ministra Ćorića, na raspolaganju će biti 12 milijuna kuna, a kroz nekoliko tjedana oko 13 milijuna kuna takvih poticaja bit će dostupno i za tvrtke.

"Sufinanciranjem električnih vozila želimo potaknuti kupce da ozbiljnije razmišljaju o nabavi automobila koji manje zagađuju okoliš. Svjetska automobilska industrija ide u tom smjeru te će ukupnih 25 milijuna kuna poticaja koje smo osigurali građanima, ali i tvrtkama sigurno biti dodatni impuls u pravcu održive mobilnosti", izjavio je ministar Ćorić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
DRŽAVA OPET DAJE NOVAC: /

Uskoro poticaji za zgrade, kuće, eko vozila i kućanske aparate

Image
DRŽAVA OPET DAJE NOVAC: /

Uskoro poticaji za zgrade, kuće, eko vozila i kućanske aparate

Jednostavna procedura subvencioniranja

Poticaji koje će građani dobivati putem Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost iznosit će do 40 posto cijene vozila. Iznosit će do 80 tisuća kuna za električne automobile, 40 tisuća kuna za plug-in hibride automobila, uz uvjet da im je emisija CO2 manja od 50 g/km. Kupnja električnih skutera, motocikala i četverocikala na struju poticat će se do 20 tisuća kuna, dok će za električne bicikle biti dostupno do pt tisuća kuna Fondovih poticaja.

Kako je objasnio direktor Fonda Dubravko Ponoš, procedura subvencioniranja je jednostavna: Fondu treba elektronički dostaviti ispunjeni i vlastoručno potpisati prijavni obrazac koji će se od srijede od 10 sati moći preuzeti na web-stranici Fonda, presliku osobne iskaznice, tehničke karakteristike vozila iz ponude i samu ponudu dobivenu u prodajnom salonu. Zahtjevi će se razmatrati kronološki, prema datumu i vremenu zaprimanja zahtjeva. Sufinanciraju se samo nova motorna vozila koja u trenutku unosa, uvoza ili prodaje u Republici Hrvatskoj ili ranije, nisu bila registrirana, a u slučaju električnog bicikla da nije ranije bilo korišteno.

"Želimo biti glasni promotori održivog transporta"

Ponoš je najavio da Fond do kraja godine planira poticati i ostale elemente cjelovitog razvoja održivog prometa. Misli tu, prije svega, na mjere energetske učinkovitosti u gradskim prometnim sustavima, kvalitetniji javni prijevoz, tečajeve ekovožnje te neizostavne punionice kao ključne elemente sustava.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Play logo

"Dodatno, kroz naše programe, želimo biti glasni promotori održivog transporta te cijeli taj koncept kvalitetno predstaviti i našim građanima putem niza informativno-edukativnih aktivnosti", istaknuo je Ponoš.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Laži sa mnon
Superstar
Život na vagi
90 dana: Životi samaca
Darcey & Stacey
default_cta
Ljubav je na selu
Ekstremne sestre
Ljubav u divljini
Britain's Got Talent
Play logo