DRŽAVA SUBVENCIONIRA 1800 STAMBENIH KREDITA: / Dosad primljeno 1220 zahtjeva, ministar poziva zainteresirane

Image
Foto: Ivo Čagalj / PIXSELL

Potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva i prostornog uređenja Predrag Štromar izjavio je u četvrtak kako je do sada zaprimljeno 1.220 zahtjeva za subvencioniranje stambenih kredita.

7.9.2017.
14:01
Ivo Čagalj / PIXSELL
Play logo

Procjenjuje se da će biti moguće subvencionirati više od 1.800 kredita te je pozvao zainteresirane građane da predaju zahtjeve.

Image
ŠTROMAR POTVRDIO: /

Dodjelit će se minimalno 1600 subvencioniranih stambenih kredita

Image
ŠTROMAR POTVRDIO: /

Dodjelit će se minimalno 1600 subvencioniranih stambenih kredita

Započeo proces odobravanja zahtjeva

Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama (APN) je danas do 11 sati zaprimila 1.220 zahtjeva za subvencioniranje stambenih kredita iz svih deset kreditnih institucija - banaka s kojima su sklopljeni ugovori o davanju subvencioniranih kredita, a jučer je održana prva sjednica povjerenstva APN-a, čime je započeo proces formalnog odobravanja zahtjeva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Povjerenstvo je obradilo 40-ak zahtijeva i donijelo odluke, izjavio je Štromar na konferenciji za novinare u Banskim dvorima nakon sjednice Vlade.

Prema prvim izračunima anuiteta ima prostora za više od 1.800 kredita, što znači da još ima prostora i natječaj će sigurno biti otvoren i idući tjedan, istaknuo je Štromar.

Nismo ispunili kvotu, još ima vremena i prostora za dobivanje subvencioniranih kredita, rekao je ministar i pozvao građane zainteresirane za subvencionirane stambene kredite da se jave bankama, a banke da nastave s podnošenjem zahtjeva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upozorio je i da neki građani nisu podnijeli potpun zahtjev, odnosno neki dokument nije bio dobar (uporabna dozvola). Oni koji nisu predali pravovaljanju uporabnu dozvolu dobit će dodatni rok od 30 dana da upotpune zahtjev, rekao je Štromar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Država osigurala 15,5 milijuna kuna

APN je u ponedjeljak od 7,30 sati započeo zaprimati zahtjeve za subvencioniranje stambenih kredita, za što je država u proračunu za ovu godinu osigurala 17,5 milijuna kuna.

Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja krajem prošlog tjedna je objavilo da će od ukupnih sredstava namijenjenih subvencioniranju stambenih kredita veći dio, 75 posto, biti namijenjen za kupnju stana, a 25 posto za kupnju ili izgradnju kuće, dok se po pojedinoj banci isplata ograničava na ukupno najviše do 20 posto predviđenih sredstava.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U subvencioniranju stambenih kredita sudjeluju Hrvatska poštanska banka, Erste&Steiermaerkische banka, Podravska banka, OTP banka, Zagrebačka banka, Privredna banka Zagreb, Splitska banka, Karlovačka banka, Istarska kreditna banka Umag i Raiffeisenbank Austria.

Najnižu kamatnu stopu za kredite u eurima, od 3,04 posto, ponudio je HPB, dok je PBZ ponudio najnižu kamatnu stopu za kunske kredite, 3,35 posto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Olakšava se otplaćivanje prve četiri godine

Za subvencionirane kredite mogli su se prijaviti hrvatski državljani koji nisu stariji od 45 godina te koji, kao i njihovi izvanbračni partneri, supružnici i neformalni životni partneri, u vlasništvu nemaju nekretninu, odnosno koji u vlasništvu imaju samo jednu nekretninu, ali je prodaju radi kupnje veće.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tom mjerom olakšat će se otplaćivanje stambenog kredita prve četiri godine tako da će država putem APN-a bankama uplaćivati pola iznosa mjesečne rate.

Play logo

Subvencioniranje kredita odobravat će se za kupnju stana ili kuće, odnosno za gradnju kuće, čija cijena s PDV-om ne prelazi 1.500 eura po metru četvornom. Cijena može biti veća, ali se u tom slučaju razlika neće subvencionirati.

Laži sa mnon
Superstar
Život na vagi
90 dana: Životi samaca
Darcey & Stacey
default_cta
Ljubav je na selu
Ekstremne sestre
Ljubav u divljini
Britain's Got Talent
Play logo