Play ponuda

DRUGI ZAGREBAČKI SIGURNOSNI FORUM: / Dolaze ugledni domaći i inozemni stručnjaci

Image
Foto: ZSF

Drugi Zagrebački sigurnosni forum o izazovima i zaštiti kritične infrastrukture u organizaciji nevladinih udruga – Instituta za istraživanje hibridnih sukoba i Udruge sv. Juraj, održat će se 6

3.3.2017.
16:40
ZSF
Play ponuda

Kao i prošle godine, organizator je okupio ugledne domaće i inozemne stručnjake (preko 80 sudionika iz 17 zemalja) kako bi zajedno s političkim predstavnicima i sigurnosnim ekspertima ukazali na moguće prijetnje, kao i modalitete zaštite svih sastavnica nacionalne i međunarodne kritične infrastrukture s naglaskom na energetsku, vodnu i cyber kritičnu infrastrukturu.

Sve o drugom Zagrebačkom sigurnosnom forumu pročitajte na službenim stranicama.

Kritična infrastruktura

Tijekom dva dana sudionici će izložiti procjene ugroženosti, sigurnosne analize, analize slučajeva, kao i aktualne politike u svijetu, vezane uz očuvanje, zaštitu te brzi oporavak kritične infrastrukture u slučaju ako je ista izložena različitim negativnim utjecajima. Jedan od glavnih ciljeva Foruma promoviranje je nužnosti čvršćeg povezivanja eksperata (iz javnog, privatnog, akademskog sektora) s državnim institucijama kako bi se unaprijedila zaštita nacionalne kritične infrastrukture. Također, Forum afirmira ideju čvršćeg povezivanja baza podataka i znanja svih državnih i društvenih segmenata uključenih u procese povezane s razvojem, izgradnjom, vođenjem, upravljanjem, zaštitom kritične infrastrukture kako bi se prevenirale moguće ugroze.

Forum također traži definiciju što se danas uistinu može i treba smatrati dijelom kritične infrastrukture, a što ne.

Nacionalna strategija razvoja RH

Danas, u vrijeme galopirajućih globalizacijskih procesa te s njima povezanih novih sigurnosnih izazova i dimenzija nestabilnosti, gotovo je nemoguće govoriti o zaštiti nacionalne infrastrukture izvan međunarodnog konteksta i multidisciplinarnog pristupa temeljenih na iskustvima stručnjaka s različitim iskustvima u radu na unaprijeđivanju njene sigurnosti.

Kada je riječ o Republici Hrvatskoj, jedna od glavnih poruka Foruma naglašava potrebu postizanja konsenzusa i donošenja Nacionalne strategije razvoja RH. Tako bi se na sveobuhvatan način definirali izazovi s kojima se kao država i društvo susrećemo ili bi se u budućnosti mogli suočiti, kao što bi se naznačili i načini suprotstavljanja mogućim prijetnjama. To je ujedno i temelj za izradu Strategije zaštite nacionalne kritične infrastrukture koja mora polaziti od činjenica da je RH kao članica EU i NATO saveza suočena s imperativom brzog razvoja održivog sustava planiranja, upotrebe, zaštite i obnavljanja, svoje nacionalne kritične infrastrukture.

Učinkovit odgovor na suvremene izazove podrazumijeva i rekompoziciju sadašnjeg sustava nacionalne sigurnosti, o čemu će se također raspravljati.

Velik broj stručnjaka

Na prošlogodišnjem Forumu ukazano je i na potrebu uspostavljanja koncepta Domovinske sigurnosti kao institucionalnog rješenja čija je zadaća unaprijediti zaštitu kritične nacionalne infrastrukture, kao vrlo važnog segmenta nacionalne sigurnosti, što će ujedno biti i jedna od tema ovogodišnjeg Foruma.

Na ovogodišnjem forumu sudjelovat će eksperti iz Austrije, Belgije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Danske, Francuske, Grčke, Hrvatske, Italije, Izraela, Jordana, Litve, Nizozemske, Njemačke, SAD, Slovenije, Srbije i Švicarske.

Ovogodišnji Zagreb Security Forum,koji se održava 6. i 7. ožujka 2017. godine pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske gđe. Kolinde Grabar-Kitarović i koji je potpomognut od strane NATO Sciencefor Peace and Security programa, najavit će organizatori i predavači-prof. dr. sc. Miroslav Tuđman, prof. dr. sc. Slavko Vidović, dr. sc. Pavle Kalinić te dipl. ing. Velimir Ostoić.

Play ponuda
Play ponuda