MEĐUNARODNI SAJAM PRŠUTA

PONOSNI DRNIŠKI REKORDER: Pršut za Guinnessa ima 103,5 centimetra i 22,5 kilograma

Rezanjem drniškog pršuta teškog 22,5 kilograma u nedjelju navečer u Tinjanu je završen službeni program 10. Međunarodnog sajma pršuta “ISAP 2016.”

Prije nego je Ante Reljanović izrezao stotinjak obroka, pršut je pomno izmjeren za Guinnessovu knjigu rekorda.

Pršut, koji je proizvela pršutana Baba delicije iz Pakova sela kod Drniša, bio je dug 103,5 centimetara te je to, kako se čulo, najveći i prvi pršut koji je prijavljen Guinnessovoj knjizi rekorda.

Završnog dana sajma na tinjanskom trgu snimljena je milenijska fotografija Šime Strikomana. Na snimanju je sudjelovalo 450 osoba koje su formirale simbol istarskog pršuta.

Uz goste iz inozemstva i drugih krajeva Hrvatske, na sajmu je bilo i deset izlagača iz Istre, a domaći Tinjanski pršut nudile su pršutane Antolović, Dujmović, Radetić i Milohanić koja se i okitila šampionskom titulom u kategoriji istarskog pršuta.

Ocjenjivanju je na 10. ISAP-u bilo izloženo 28 uzoraka pršuta i to u kategoriji istarski pršut, zatim dalmatinski/drniški pršut, ostali zaštićeni pršuti, dimljeni pršut i nedimljeni pršut.

Šampionske titule 10. sajma  ISAP ponijeli su Pršutane Voštane iz Voštana za dalmatinski pršut, a tinjanska pršutana Milohanić za istarski pršut.

Povratak na Net.hr