RASPRAVA U SABORU

DRELE U SABORU: ‘Gotovo ništa nije proizvedeno u Hrvatskoj, ni šarafići, ni boje, ni lakovi, ni žbuka’

Dretar ističe kako Hrvatska proizvodi tek nešto malo građevnog materijala a ostatak uvozi

Rasprava o izmjenama zakona o građevnim proizvodima radi usklađenja s uredbama EU-a potaknula je u srijedu saborskog zastupnika Domovinskog pokreta Davora Dretara da upozori kako Hrvatska građevni materijal uglavnom uvozi.

“Volio bih da na gradilište u Hrvatskoj dođe jedan kamion materijala proizvedenog recimo u Vinkovcima, da građevinska mehanizacija bude proizvedena u Čakovcu ili Gospiću, pa da naši radnici krenu raditi koristeći domaće građevne materijale no to nije slučaj”, rekao je Dretar u raspravi u izmjenama zakona kojim se uređuje stavljanje na tržište građevnih proizvoda.

Dretar ističe kako Hrvatska proizvodi tek nešto malo građevnog materijala a ostatak uvozi. „Gotovo ništa nije proizvedeno u Hrvatskoj, ni šarafići, ni boje, ni lakovi, ni žbuka”, rekao je i pozvao na kvalitetnije zakonske okvire kako bi se hrvatska proizvodnja „digla iz pepela”.

Anka Mrak Taritaš (GLAS) podupire zakonske izmjene i standardizaciju kvalitete građevinskih materijala jer, ističe, važno je kakvi se materijali ugrađuju u zgrade.

Branko Bačić (HDZ) naglašava da navedene zakonske izmjene štite interese proizvođača građevinskih proizvoda u Hrvatskoj od proizvođača iz trećih država čiji proizvodi su često jeftiniji, nekvalitetniji i opasniji za zdravlje.

Izmjenama Zakona o građevnim proizvodima osigurat će se mjere za smanjenje nezakonitog stavljanja na tržište građevnih proizvoda iz neusklađenog područja, a s obzirom na utjecaj koji građevni proizvod može imati na zdravlje i život ljudi, životinja ili biljaka, zaštitu okoliša, te javnu sigurnost Hrvatske.

Povratak na Net.hr