AFERA JANAF

GRADONAČELNICI SVE NEGIRAJU: Dok je Grgić spreman odstupiti s dužnosti iz moralnih razloga, Barišić smatra da je to nepotrebno

Vinko Grgić i Dražen Barišić dovedeni na ispitivanje, pri čemu će Grgić poreći sve za što ga se tereti u aferi Janaf

Novogradiški gradonačelnik i saborski zastupnik SDP-a Vinko Grgić u subotu je tijekom ispitivanja u Uskoku negirao krivnju u aferi Janaf i spreman je dati ostavku iz moralnih razloga, poručio je njegov branitelj Zoran Mataić.

”Moj klijent je iznio opširnu obranu  negiravši krivnju i bilo kakav koruptivni dogovor. Pitanje krivnje i pitanje eventualnog istražnog zatvora su dva razdvojena pravca”, rekao je odvjetnik Mataić.

Dodao je da se njegovu branjeniku stavlja na teret koruptivni dogovor u kojem je obećano 100.000 kuna za priglagođavanje uvjeta natječaja koje obrana negira.

”Grgić otprije poznaje prvoosumnjičenog Krešu Peteka, ali ni u jednom trenutku nije čuo da se izustila ponuda od 100.000 kuna i da bi ona bila prihvaćena”, kazao je Mataić.

Uz to, Mataić je poručio da je Grgić spreman odstupiti s mjesta novogradiškog gradonačelnika.

”Ako razlog za istražni zatvor bude ponavljanje djela, a to se bude temeljilo na njegovoj funkciji, naravno da je spreman odstupiti. No, spreman je odstupiti i iz moralnih razloga”, kazao je Grgićev branitelj. Dodao je da on i Grgić ne znaju ništa o curenju informacija iz istrage.

ZBOG OPASNOSTI OD UTJECAJA NA SVJEDOKE: Sudac odredio jednomjesečni pritvor desetorici iz ‘afere Janaf’

OSUMNJIČENI IZ ‘AFERE JANAF’ DOVEDENI NA ZAGREBAČKI ŽUPANIJSKI SUD: Uskok traži određivanje istražnog zatvora

Barišić također negira krivnju

U Uskok je na ispitivanje, pored Grgića, doveden velikogorički gradonačelnik i HDZ-ov saborski zastupnik Dražen Barišić. Njih dvojica će nakon ispitivanja biti dovedeni sucu istrage zagrebačkog Županijskog suda koji će odlučivati o istražnom zatvoru za dvojicu gradonačelnika kojima je Sabor u petak ukinuo imunitet saborskih zastupnika.

Velikogorički gradonačelnik i saborski zastupnik HDZ-a Dražen Barišić  tijekom ispitivanja u Uskoku u aferi Janafa negirao je krivnju. “Moj klijent je sve poricao te je rekao da nikada nije poduzimao nikakve radnje kako bi konkretna privatna tvrtka dobila poslove u Velikoj Gorici”, kazao je Barišićev odvjetnik Igor Cišper.

Na upit je li Barišić poput Grgića iz moralnih razloga spreman podnijeti ostavku kao gradonačelnik, Cišper je poručio da za to nema potrebe. “O tome nismo razgovarali jer to zasad smatramo nepotrebnim. On se ne osjeća krivim za to. Zašto bi čovjek odstupio ako smatra da nije napravio ništa protuzakonito”, ocijenio je Cišper.

Grgić je oko 15 sati uhićen u Novoj Gradiški, a Barišić ranije u petak kada je sam, nakon odluke o skidanju zastupničkog imuniteta, došao u sjedište PNUSKOK-a. Tužiteljstvo će za Barišića i Grgića također tražiti istražni zatvor zbog mogućeg utjecaja na svjedoke i opasnosti od ponavljanja kaznenog djela

Uz direktora Janafa Dragana Kovačevića, za kojega mediji tvrde da je bio obaviješten o uhićenju, istragom je obuhvaćen prvookrivljeni Krešo Petek, osnivač i stvarni voditelj poslovanja tvrtke Elektrocentar Petek koji je šefu Janafa i gradonačelnicima navodno davao mito kako bi raznim malverzacijama osigurali da njegova tvrtka dobije milijunske poslove.

Sudac istrage zagrebačkog Županijskog suda odredio je u petak navečer jednomjesečni istražni zatvor desetorici osumnjičenika u aferi Janaf zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke.

Jednomjesečni istražni zatvor je određen Vladi Zoriću, Damiru Vrbancu, Vatroslavu Sabliću, Vinku Grgiću, Zvonku Marasu, Tomislavu Jelisavcu, Mirjani Prodan, Katarini Gašparac i Ljubomiru Perušiću, dok je Iva Šuler puštena da se brani sa slobode

OTKRIVENI DETALJI PRIMOPREDAJE: Petek je podigao 1,96 milijuna kuna u kešu pa se uputio u Kovačevićev famozni ‘klub‘

 

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr