UDAR NA NOVČANIKE

DRASTIČNO POSKUPLJENJE: Cijene struje u siječnju skočile više nego u zadnjih pet godina

Početkom siječnja ove godine cijene električne energije na spot tržištu (struja odmah raspoloživa za isporuku) povećale su se za dva do tri puta u odnosu na prosječne cijene tijekom prošle godine’, piše Jutarnji.

Primjerice, u srijedu 11. siječnja cijena struje popela se na čak 150.02 eura po megavatsatu, dok je u prva dva tjedna ove godine prosječna tjedna cijena električne energije iznosila 93.88 eura po megavatsatu.

Predsjednik Uprave opskrbljivača Proenergy Marko Ćosić kaže kako je nekoliko razloga za to. Prvi je velika hladnoća – devet stupnjeva ispod višegodišnjeg prosjeka u siječnju u regiji. Zbog toga trenutno trošimo rekordnu količinu energije. Osim toga, tu si i gotovo prazne akumulacije hidroelektrana s kojima su proizvođači električne energije dočekali zimu, prekid dviju elektrana u Mađarskoj i jedne u Makedoniji zbog izuzetno niskih temperatura te smanjena dostupnost električne energije na tržištu zbog prekida izvoza energije iz Bugarske i Grčke.

Zadnji put su ovako visoke cijene zbog slične situacije zabilježene u veljači 2012. godine, kada je prosječna mjesečna cijena iznosila 75.85 eura po megavatsatu, a maksimalna satna cijena 200.01 eura po megavatsatu.

Izniman cjenovni udar

Ćosić ističe kako je trenutni cjenovni udar iznimka. No, tvrdi, od njega se treba zaštititi. Proenergy kao opskrbljivač kupuje električnu energiju na terminskim tržištima za fiksnu isporuku tijekom cijele godine. Na taj se način štite od ovakvih cjenovnih šokova koji stoga na njih ne utječu, a slično se može čuti i od drugih igrača na tržištu, poput HT-a i Croduxa.

‘Ozbiljni opskrbljivači nisu značajno izloženi spot tržištu, nego potrebnu energiju kupuju unaprijed. Stoga trenutačno ekstremno visoke cijene nemaju značajni utjecaj na poslovanje HT-a u domeni opskrbe električnom energijom’, objasnio je direktor HT-ova projekta Energija Hrvoje Mraović te dodao da se već u veljači očekuje stabilizacija cijene.

Izvršni direktor Sektora za električnu energiju u Crodux plinu, Ivan Jelčić, napominje da je zaštita od ovakvih cjenovnih skokova u hedgiranju pozicija. No, tvrdi, većina opskrbljivača ne može u potpunosti zatvoriti svoje pozicije te u ovakvim situacijama ostaje izložena.

‘Ovakve iznenadne skokove nije moguće u potpunosti predvidjeti te je njihov utjecaj na opskrbljivače štetan. Možda će upravo ovakve situacije pridonijeti tome da se u budućnosti opskrbljivači, predvođeni HEP-om, ne upuštaju u damping cijena kako bi potpisali ugovor s nekim od kupaca, nego da se ekonomski sagledaju sve moguće posljedice takvog pristupa’, savjetovao je Jelčić.

HEP se još nije oglasio, no struka kaže kako je s elektroprivredama nešto drugačiji slučaj, piše Jutarnji. Tržišna neravnoteža krenula je krajem 2016. iz Francuske, kada je naređeno gašenje određenog broja nuklearnih elektrana. Osim toga, u siječnju su i neke njemačke nuklearne elektrane neplanirano ugašene radi održavanja. To je bio direktni udar na cijene.

Hrvatska je u osjetljivoj poziciji

Doktor elektrotehnike i nezavisni energetski stručnjak Milan Puharić pojasnio je kako Francuska kao najveći proizvođač električne energije u Europi ima velik utjecaj na cijenu na europskim burzama. Kada se na mađarskoj burzi HUPX, koja je važna za ovu regiju, pojave ekstremno visoke cijene poput ovih aktualnih, gotovo svaka elektroprivreda ima problem. Problem HEP-a je što dugo nije uloženo u proizvodni portfelj, zbog čega je Hrvatska sada u osjetljivoj poziciji.

‘HEP se od takvih cjenovnih udara ne može zaštititi jer dio električne energije kupuje na spot tržištu, a dio dugoročnim ugovorima, što ima implikacije na tvrtku jer sada mora kupovati po višim cijenama nego što je očekivao. Uzgred, 150 eura je golema cijena, a prosječna cijena hrvatskog energetskog miksa lani je iznosila između 40 i 45 eura. Pitanje je koliko su se pripremili na to, no činjenica je da je Hrvatska deficitarna u izvorima energije i puno uvozi. Samo je 2015. uvezla trećinu energije s vanjskih tržišta’, podsjetio je Puharić, koji smatra da je situacija čak i riskantna jer se HEP mora referirati na tržišta u okruženju i ovisiti o njima te kretanjima cijena.

Međutim, opskrbljivači su za Jutarnji rekli da se situacija u svim zemljama donekle stabilizira te se očekuje postupno vraćanje elektrana u sustav, a time bi se i cijene trebale vratiti na očekivane razine za ovo doba godine.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr