DRAMATIČNO STANJE U OGULINU: / Iz Slovenije stiže novi vodni val, izlijevanje Dobre se očekuje tijekom noći

19.9.2017.
20:18
PIXSELL, Kristina Štedul-Fabac

Time će se 25 dodatnih interventnih policajaca pridružiti redovitim policijskim snagama na terenu. Policajci će biti na raspolaganju građanima i pomagat će u spašavanju ili u drugim potrebama na području zahvaćenom poplavom, navode iz MUP-a.

Kiša pada i večeras, ali nema poplava

Na ogulinskom području kiša i večeras pada. Vodostaj rijeke Dobre u Ogulinu raste, ali smanjenim intenzitetom, međutim i dalje nije isključena mogućnost ponovnog izlijevanja rijeke iz korita. Vodostaj Dobre u 19 sati iznosio je 255 cm, što je 5 cm više od visine pri kojoj se Dobra izlijeva iz korita. U 20 sati vodostaj je porastao na 262 centimetra. Gradonačelnik Ogulina Dalibor Domitrović izjavi je da se izlijevanje Dobre očekuje poslije ponoći.

U večernjim je satima voda već stigla do nekih kuća, javlja RTL. Najgore se očekuje između ponoći i dva sata ujutro, kada iz Slovenije stiže novi veliki vodni val.

U večernjim satima u utorak sve prometnice prohodne su i trenutno nema poplavljenog područja, priopćeno je iz ogulinskog Stožera Civilne zaštite. Opskrba električnom energijom teče normalno, zbrinjavanje glomaznog otpada je u tijeku.

Prema analizi Zavoda za javno zdravstvo Karlovačke županije voda iz ogulinskog gradskog vodovoda je ispravna za piće, jer se Gradski vodovod opskrbljuje sa izvora Zagorska Mrežnica koji je izvan poplavnog područja, a vodovod je pod pritiskom tako da se ne može dogoditi da poplavna voda uđe u njega, izvijestio je u večernjim satima Gradski stožer Civilne zaštite.

Dovoze se vreće s pijeskom

U pet ugroženih mjesnih odbora podijeljeno i postavljeno dodatnih 1.500 vreća s pijeskom, a u dogovoru s Hrvatskim vodama i Hrvatskom elektroprivredom (HEP) postavljeno je 1.200 vreća za zaštitu dvije transformatorske stanice ključne za opskrbu grada Ogulina električnom energijom.

Vojnici Hrvatske vojske u suradnji s djelatnicima Javne vatrogasne postrojbe (JVP) i predsjednicima ugroženih mjesnih odbora i dalje distribuiraju vreće s pijeskom i plastičnu foliju za gradnju obrambenih nasipa, a u vojarni Sveti Petar pune se nove vreće s pijeskom kako bi održavali zalihu na razini 3.000 komada.

Jedan dio vatrogasaca, spašavatelja HGSS-a i Hrvatskog crvenog križa i dalje pomaže građanima na terenu, a dio ih je pušten kućama da se odmore prije eventualnog naleta nove veće bujice. Ogulinski Stožer ranije danas je zbog vremenske prognoze s obilnim oborinama najavio mogućnost nailaska novog vodnog vala te izdao građanima upute da si pripreme flaširanu vodu, svijeće, šibice, baterije za ručne svjetiljke i radijske aparate, hranu, lijekove i druge potrepštine u količinama dovoljnim za nekoliko dana, a Zavod za javno zdravstvo je putem Stožera građanima uputio Mjere za sprječavanja nastajanja i širenja zaraznih bolesti.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali