PRIOPĆENJE SINDIKATA

DRAMATIČAN APEL MINISTRU: ‘Slučaj iz Dubrovnika pokazuje s kakvom katastrofalnom opremom policajci moraju raditi’

Nakon što su u Sindikatu policijskih službenika uputili nekoliko otvorenih pisama ministru unutarnjih poslova Davoru Božinoviću zbog katastrofalnog stanja odore i opreme policijskih službenika, jučerašnji događaj u Dubrovniku najnoviji je primjer lošeg stanja opreme s kojom policajci u Hrvatskoj svakodnevno rade.

Osumnjičenik za oružanu pljačku koja se dogodila u utorak poslijepodne u Dubrovniku, Damir Katanić, jučer je priveden u zgradu suda, a tijekom privođenja je psovao i pljuvao prema okupljenim novinarima, o čemu smo već pisali. Prilikom privođenja, osumnjičeni 44-godišnjak se nakratko oteo iz ruku policijskih službenika, okrenuo se prema novinarima te ih izvrijeđao i pljuvao, a upravo taj primjer možda najzornije pokazuje s kakvom se dotrajalom i lošom opremom policajci moraju svakodnevno snalaziti.

PSOVAO IH, VRIJEĐAO I PLJUVAO: Pljačkaš iz Dubrovnika istrgao se policajcima iz ruku i okomio se na novinare

Naime, osumnjičeni Katanić je s lakoćom ruke uspio osloboditi od lisica, no, na svu sreću policijski službenici uspjeli su ga uvesti u zgradu suda te tako spriječiti daljnji veći incident.

No, događaj nije promaknuo medijima i javnosti pa je Sindikat policijskih službenika zamijetio kritiku te upozorenje javnosti vezano uz rad policijskih službenika, na što su reagirali priopćenjem.

U njemu navode da ovo nije jedini slučaj „skidanja“ lisica s ruku, ali je bio medijski popraćen jer se dogodio u prisustvu novinara pa se javnost na žalost i na ovaj način upoznala s kakvom lošom i dotrajalom opremom policijski službenici obavljaju svakodnevno svoje poslove i zadaće na kojima su izloženi tjelesnom ozljeđivanju i pogibiji.

Ruke je s lakoćom izvukao iz lisica

Postojeće stanje, tvrde u Sindikatu, nije nastalo preko noći pa krivce vide u nizu proteklih godina s “raznoraznim ministrima kojima je bio za cilj jedino politička karijera i dobivanje „tapše“ po ramenu od svog premijera kada bi policajcima uskratio određeno materijalno pravo ili uštedio na odori i opremi”, stoji, između ostalog u priopćenju.

Prenosimo dijelove priopćenja  Sindikata policijskih službenika.

“Naime, od samog nastanka sindikata, kao i prethodnih dana upoznali smo Vas, što su prenijeli i pojedini mediji u javnosti, s katastrofalnim stanjem odore i opreme policijskih službenika na terenu tj. od činjenice da policijski službenici nemaju opremu i odoru koja im je propisana pa do toga da rade u poderanim i raspadnutim dijelovima odore te koriste lošu i nekvalitetnu opremu kojoj je odavno protekao rok trajanja, a što je danas, na žalost ili na sreću, bilo i vidljivo u medijima prilikom dovođenja na sud osobe osumnjičene za oružanu pljačku u Dubrovniku.

Nad tom osobom uporabljena su sredstva za vezivanje (lisice) prilikom dovođenja na sud, a kako je slučaj medijski popraćen, kod navedene osobe izazvalo je negodovanje i agresiju prema novinarima koje je vrijeđao i omalovažavao, nakon čega je s lakoćom ruke uspio osloboditi od lisica. Na sreću policijski službenici uspjeli su ga uvesti u zgradu suda te su spriječili daljnji veći incident.

Ponovno prozivamo sve osobe koje su odgovorne za nabavu i brigu o odori i opremi te s opravdanim razlogom pitamo da li se treba dogodit još veći incident ili netko treba nastradati da bi se pobudila svijest o odgovornosti zbog loše i dotrajale opreme i odore u kojoj policijski službenici svakodnevno rade i čemu uopće rokovi njihove izmjene kada ih se ne pridržavaju oni koji su ih i donijeli.

Jedan od primjera loše i zastarjele opreme uz pancirke, o kojima je često bilo riječi, je i trenutno stanje osobnog naoružanja policijskih službenika koji pored hrvatske tvornice oružja i hrvatskog pištolja dan danas zadužuju Češke zbrojovke koje imaju čest kvar na udarnoj igli, što pokazuju brojni servisi te vrste kratkog vatrenog oružja pa je samo pitanje kada će i u ovom slučaju netko biti ozlijeđen ili će nastupiti smrtna posljedica obzirom da se radi o oružju i tko će onda biti odgovoran.

Policajci vježbaju ‘suho gađanje’ jer MUP nema dovoljno streljiva

Što se tiče stanja streljiva dovoljno govori činjenica da policijski službenici ne idu na strelišta već u svojim ustrojstvenim jedinicama vježbaju „suho gađanje“ tj. gađanje bez streljiva jer MUP nema dovoljno streljiva za vježbovno gađanje. Ovo činjenica da nije žalosna bila bi za rubriku „vjerovali ili ne“ i podsjeća pomalo na vježbanje plivanja u bazenu bez vode, a što je još žalosnije kada policijski službenik uporabi vatreno oružje bit će odgovoran kao da je prošao NATO obuku jer se od njega očekuje da je spreman u bilo kojem trenutku reagirati na izrazito stresne situacije i doslovno pogoditi tamo gdje si je netko zamislio u naknadnom inspiciranju konkretnog događaja.

Svjesni smo činjenice da ste na čelu ovog resora ni pola godine i da ste zatekli ovakvo loše stanje stoga od Vas i Vaših novoizabranih suradnika očekujemo hitno rješavanje lošeg stanja odore i opreme. Ovakvo trenutno stanje nije održivo i nije sramota policijskih službenika, koji svakodnevno riskiraju vlastite živote s neispravnom i dotrajalom opremom, već je sramota države i sustava u kojem rade, iako se velika većima nas policijskih službenika osjeća posramljenim zbog totalne nebrige sustava za „običnog“ policajca.

POLICIJSKI SINDIKATI SLOŽNI: Policajcima žurno treba nabaviti zimske jakne

Ovakvo stanje nastalo je u i nizu proteklih godina s raznoraznim ministrima kojima je bio za cilj jedino politička karijera i dobivanje „tapše“ po ramenu od svog premijera kada bi nam uskratio određeno materijalno pravo ili uštedio na odori i opremi, kao i na sredstvima koje svakodnevno koristimo u radu, dok pojedine sindikate čija je bila dužnost upozoravati na ovakvo stanje i zahtijevati njihovo poboljšanje, niti tad, a niti dan danas nije briga obzirom da imaju svoje druge prioritete vezane za zaradu na svojim članovima i možda je, kako njima tako i poslodavcu, odgovarala ovakva loša situacija kako bi privukli što više članova na korištenje svojih usluga na kojima dobro zarađuju. Na žalost svi ti silni ministri, kao i sindikati, nisu razmišljali da svojim takvim postupcima urušavaju sustav koji se ne može preko noći oporaviti i koji bi trebao biti na usluzi građanima te brinuti za njihovu sigurnost i povjerenje.

Shodno navedenom, zahtijevamo od Vas ministre da, s ciljem zaštite dostojanstva i digniteta hrvatske policije i policijskih službenika koji taj posao rade časno i pošteno, pod hitno započnete s rješavanjem nastale situacije i da osigurate u proračunu sredstva za kvalitetnu i novu opremu i odoru kako bi na siguran način obavljali svoj posao i štitili građane”, stoji u pripćenju kojeg potpisuje  predsjednik Sindikata policijskih službenika Mario Puškarić.

Povratak na Net.hr