'OTVARA SE PANDORINA KUTIJA' / Drama u Krapinskim Toplicama prelazi u kriznu situaciju: Stručnjakinja upozorava: 'Djeca su zbunjena, puno je pitanja'

'Međutim, djeca su sad uznemirena - treba ih smiriti, maknuti prosvjednike i onda početi razgovarati o svemu što se dogodilo', rekla je

15.9.2021.
23:21
HRT
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Učenik osmog razreda Osnovne škole u Krapinskim Toplicama već drugi tjedan izostaje s nastave jer odbija nositi zaštitnu masku za lice od ulaza do učionice. Prof. Marina Ajduković, psihologinja, istaknula je u emisiji "Otvoreno" HRT-a da se na ovom primjeru može vidjeti koliko su u obrazovanju važni elementi iz Građanskog odgoja.

"Vidjeli smo djecu, ali i roditelje koji negoduju zbog ove situacije. Otvaraju se pitanja: Zašto ja idem u školu ako on ne ide?, Imam i ja pravo da kalkuliram kad ću, a kad neću nositi masku? Kojih ću se pravila pridržavati, a kojih ne? Otvara se Pandorina kutija različitih misli. Djeca su zbunjena, a otvoreno je puno pitanja - primjerice to što škola nema psihologa", tvrdi Ajduković. 

Smatra da je ovo dobra prilika da se s djecom porazgovara o pravu pojedinca, pravu grupe, odgovornosti pojedinca i odgovornosti grupe i ktitičkome mišljenju. "Međutim, djeca su sad uznemirena - treba ih smiriti, maknuti prosvjednike i onda početi razgovarati o svemu što se dogodilo i što to sve za njih znači. Ali učeniku treba olakšati povratak u razred", dodala je.  

Presedani znače kaos?

Tomislav Paljak, državni tajnik u Ministarstvu znanosti i obrazovanja, rekao je da je moguće osigurati pravo djeteta na obrazovanje tako da se svi držimo pravila. "Ako ćemo raditi presedane to će dovesti do kaosa. To naročito nije dopustivo u ovakvim kriznim situacijama. Kad dolazi do kršenja zakona, kad se neke situacije prelamaju iz raznih motiva preko leđe djece - to je nedopustivo", ustvrdio je.

Uvjeren je da bi dobro bilo krenuti s "oduzimanjem hrane koja se zove medijska pozornost" i puštanje škole da radi svoj posao. "Dijete će, kad dođe u školu - dočekati učitelji i stručnjaci i tamo će mu biti najbolje", dodao je Paljak koji ne vidi razlog zašto sada, u odnosu na puno težu prošlu godinu, praviti drame gdje ne treba.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali