Play ponuda

DRAMA U KLAIĆEVOJ: / Majka oboljele djevojčice ne dopušta kemoterapiju, BBB i Torcidu pozvala da pajserima dođu u bolnicu

Image
Foto: Ilustracija: Pixsell, Getty

Liječnici u Klaićevoj bolnici i majka njihove desetogodišnje pacijentice oboljele od osteosarkoma već više od mjesec dana sukobljene su strane u liječenju djeteta kojem je nužno spasiti život,

1.10.2018.
11:03
Ilustracija: Pixsell, Getty
Play ponuda

Liječnici Klaićeve bolnice žale se kako već više od mjesec dana biju bitku s majkom desetogodišnje djevojčice koja ne dopušta da njezino dijete, koje boluje od osteosarkoma, primi kemoterapiju. S tom zloćudnom bolesti kostiju, koja najčešće pogađa djecu i mlade u razdoblju kada kosti intenzivno rastu, desetogodišnja djevojčica iz Zagreba i njezina obitelj susreli su se ljetos kada je dijete tijekom ljetovanja hitno iz Dalmacije prebačeno u Zagreb. Obitelj je odmah počela razmatrati liječenje u inozemstvu, a na Facebooku je pokrenuta akcija prikupljanja pomoći za liječenje djevojčice.

No, djevojčica je još uvijek Klaićevoj, a liječenje koje onkolozima ovdje nalaže protokol, a koji je u lijekovima izjednačen s europskim, i majčino mišljenje se ne slažu pa je cijeli slučaj otišao toliko daleko da su se liječnici za pomoć obratili socijalnoj službi nadležnim ministarstvima i pravobraniteljici za djecu.

Brojni pokušaji sprječavanja liječenja

"Nevjerojatan je niz pokušaja majke da nas spriječi u liječenju teško bolesne kćeri kojoj liječenje treba odmah jer joj svako otezanje davanja terapije i operativnog zahvata smanjuje šanse za preživljavanje. Majka pak tvrdi da je kemoterapija otrov i zato je ne smijemo davati njezinoj kćeri. Magnetska rezonanca zrači i ne želi da je zračimo, najavljuje da će odvesti dijete na liječenje u Tursku, no to se ne događa, čak poziva javno Torcidu i Bad Blue Boyse da krenu na bolnicu s pajserima i bokserima...", opisuju liječnici iz Klaićeve za Jutarnji.

Navode kako su nakon intervencije u kojoj je država oduzela majci pravo na liječničku skrb djeteta, krenuli s terapijom te da je djevočica prošla četiri ciklusa od šest koji su nužni kako bi se obavio operativni zahvat za dobivanje proteze. Majci su u međuvremenu organizirali psihološku pomoć, no ona ju je odbila, pokušali joj pojasniti cijelu situciju, međutim kemoterapije i magnetsku rezonancu koju koriste kako bi utvrdili napreduju li terapije, ona i dalje odbija. Istodobno, najavljuje odlazak na liječenje u Tursku, no djevojčica je dalje u Klaićevoj.

'Kemoterapija je otrov koji ne ubija rak'

Majka je, pak, najavila tužbe protiv bolnice zbog oduzimanja liječničke skrbi. "Moja je djevojčica prije dva mjeseca normalno ušetala u bolnicu, s kosom do struka. Danas leži u krevetu, u pelenama, polomljene noge, bez obrva, trepavica i kose, sva se trese. Ogorčena sam. Ja ne želim opstruirati liječenje, dapače. Ali ne želim kemoterapije. Pročitala sam sve živo o njima, dokazano je da se radi o otrovu koji ne ubija rak, nego ga još dodatno širi.

Postoje drugi načini liječenja, u ljekarnama postoje vitamini koji koštaju 100 eura i koji pomažu organizmu da sam ubija stanice raka. Ali moja kći je maloljetna i ja sam nemoćna, ruke su mi vezane. Ne mogu poduzeti ništa. Da sam znala, nikad je ne bih dovela u bolnicu", priča majka navodeći kako je sve u novcu, a da i čitav niz alternativnih metoda djeluje.

I dalje najavljuje da će dijete odvesti na liječenje u inozemstvo, a u tu je svrhu do sada u akciji za pomoć prikupljeno više od 800.000 kuna. U akciju se uključio veliki broj poznatih od Dejana Lovrena, Nine Badić, Marcela Brozovića i drugih, a poziv u pomoć zavrtio se i na reklami za glavnom zagrebačkom trgu. Na činjenicu da humanitarna akcija nije prijavljena što bi po zakonu trebala biti kako bi se sve moglo kontrolirati, majka odgovara da novac ionako ne može dići bez suglasnosti socijalne službe, a na druge odgovore upućuje na pokretačicu akcije Ivu Funtek.

Liječenje u inozemstvu bez kemoterapije?

Funtek ističe kako akciju nisu prijavile jer nije humanitarna već je riječ o "dobrovoljnom prikupljanju novca za liječenje". "Razlika je u tome što se humanitarna akcija mora prijaviti, dobije se poseban račun i nadzor, a kad su dobrovoljne donacije u pitanju, to nije potrebno", tvrdi Funtek za Jutarnji navodeći kako je riječ o prikupljanju novca putem Facebooka te da novinari nisu tražili njihovu dozvolu da to objave, dok za reklamu na trgu kaže kako se "očito netko zaletio".

Majka, pak, s ogorčenjem odbacuje svaku mogućnost nelegalnog trošenja novca. Ističe da mjesečno bez suglasnosti centra može s djetetova računa podići do 10.000 kuna, kao i svaki drugi roditelj. To je, kaže, i učinila prošli tjedan, kad je otputovala u Sveučilišnu kliniku u München na konzultacije s uglednim onkološkim ortopedom, dr. Hansom Rolandom Durrom.

"Turska je još uvijek opcija te se sljedeći tjedan spremam tamo. Ponijet ću svu dokumentaciju te tražiti predračun. No, prema troškovnicima neke druge djece koja su išla u Tursku, čini mi se da nam to neće biti financijski izdrživo. Zato sam išla i u Njemačku, jer su te cijene u okviru budžeta kojim sada raspolažemo", kaže majka, dodajući kako će i u Njemačkoj i Turskoj izvesti operaciju bedrene kosti i postavljanje proteze, ali bez kemoterapija.

Dodajmo svemu da je riječ o samohranoj majci koja brine za još dvoje djece.

Play ponuda
Play ponuda