UPALA SLIJEPOG CRIJEVA

DRAMA SAMOHRANE MAJKE U SAMOIZOLACIJI: ‘Ni Hitna ni Rebro nisu htjeli primiti moju kćer koja se previjala u bolovima

Zbog toga što je u samoizolaciji u vrijeme pandemije koronavirusa, samohrana majka iz Velike Gorice očajnički je zvala Hitnu i Rebro kako bi pomogli njezinoj kćeri, međutim spasili su je tek u Dječjoj bolnici u Klaićevoj

Jedna samohrana majka iz Velike Gorice, čije ime nije objavljeno, ispričala je za Jutarnji list u kakvoj se groznoj situaciji našla u utorak navečer nakon što joj je kćer dobila temperaturu i previjala se u bolovima. Ni Hitna u Velikoj Gorici ni Rebro navodno nisu željeli pomoći njezinoj kćeri jer se nalazi u samoizolaciji zbog toga što je bila u kontaktu s osobom zaraženom koronavirusom.

Sve je završilo sretnim ishodom zahvaljujući Goranu Roiću, ravnatelju Dječje bolnice u Klaićevoj, gdje su primili njezinu kćer i djevojka je u noći s utorka na srijedu hitno operirana u uvjetima pojačanih mjera zaštite.

Međutim, do tada je proživljavala pravu dramu: “Odgovor je svaki put bio isti: ne možemo vam pomoći, dobili smo takav nalog, zovite epidemiologa. Pošteno sam priznala da su mi zbog kontakta s kolegom na poslu deset dana prije propisane mjere samoizolacije, ali da nemam nikakvih simptoma, a to je rezultiralo time da su djetetu, kao drugom kontaktu i potencijalno rizičnom, odbili pružiti pomoć. Zbog mjera samoizolacije, ali i zbog činjenice da imam još djece i živim sama s njima, nisam je mogla sama voziti u bolnicu.

MLADIĆ OTKRIO IDENTITET I CIJELU BORBU S KORONAVIRUSOM: ‘Virus ne pita za godište, može snaći svakog’

Sumnja u upalu slijepog crijeva

Kontaktirala epidemiologinju koja nije mogla pomoći jer zdravstveni problem nije imao veze s njezinom strukom, no ipak joj je dala telefonske naputke kako da pregleda kćer. Zbog boli u donjem desnom dijelu trbuha posumnjala je na upalu slijepog crijeva i savjetovala da opet zove Hitnu.”Moraju doći, nema zakona koji im omogućava da uskrate pomoć nekome zbog sumnje na koronavirus, neka obuku specijalna odijela”.

Hitna je ustrajala da ne može doći i dala preporuku da odu na Rebro gdje je dobila odgovor da su dobili naredbu da je ne mogu primiti i da mora otići u Zaraznu. U Zaraznoj objašnjavaju da se bave zaraženima, da simptomi upućuju na potrebu odlaska na kirurgiju te su majci dali savjet da dijete odvede u Dječju bolnicu u Klaićevu gdje je konačno i zbrinuto.

Ravnatelj Dječje bolnice u Klaićevoj ispričao je za Jutarnji list da im je to bila prva pacijentica koja je prijavila sumnju na koronavirus te da je bio potreban hitni operativni zahvat. Djevojku su tretirali kao da je zaražena koronavirusom, iako se potvrdilo da je bila negativna.

CAPAK NAJAVIO VEĆI BROJ TESTIRANJA ZDRAVSTVENIH DJELATNIKA: ‘Radi se o jednom globalnom problemu’

Ravnateljice Hitne ne vjeruje

Jutarnji list je kontaktirao i ravnateljicu Hitne službe Maju Grba-Bujević koja je izjavila kako ne vjeruje u navode da su odbili pomoć zbog mjere samoizolacije. “To vam ne vjerujem! Može zvati tko kako hoće i tvrditi što hoće. Tri sata dnevno gubim na rekla-kazala. Tek kad prijavite, provjerit ćemo audiozapis. Ako je to točno, bit će kažnjeni. Ako nije, vi ćete se nama ispričati.”

Dodala je da ne postoje upute da ne voze pacijente kod kojih postoji sumnja na koronavirus.

Beroš najavio istragu slučaja

Slučaj djevojčice komentirao je danas i ministar zdravstva Vili Beroš koji je rekao da na terenu svi imaju detaljne upute i da svi pojedinci u sustavu moraju biti svjesni svoje odgovornosti. Ispričao je da je djevojčicu odvezao susjed i da je ona imala upalu slijepog crijeva.

“Djevojčica je imala upalu slijepog crijeva i dobro je. Moram pohvaliti i njenu majku koja je rekla da je u samoizolaciji. Pohvaljujem i susjeda koji je curicu odveo. Tražim detaljan izvještaj o tome što se dogodilo, sad je najvažnije da je curica dobro, a što se događalo prije nego je primljena u bolnicu istražit ćemo. Već sam zvao ravnatelja Hitne”, rekao je Beroš.

Situaciju s koronavirusom iz minute u minutu u Hrvatskoj i svijetu možete pratiti OVDJE.

MLADIĆ OTKRIO IDENTITET I CIJELU BORBU S KORONAVIRUSOM: ‘Virus ne pita za godište, može snaći svakog’

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr