Bandić: A tko je ubio Luku Ritza – alkohol

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić u srijedu je na konferenciji za novinare ponovno aktualizirao temu konzumiranja alkohola na javnim mjestima, iako je povukao svoj prijedlog o zabrani ispijanja alkoholnih pića maloljetnicima na javnim mjestima.

Naime, Bandić sada sve nade polaže u intervenciju Sabora koji treba stvoriti zakonski okvir za primjenjivanje ovakve odluke.

“Drakonski treba zabraniti opijanje maloljetnicima na javnim mjestima. To je naša budućnost. Alkohol ubija čovjeka. Ovdje je Luka Ritz ubijen, a tko je ubio Luku Ritza – alkohol. Vjerujem da će Ministarstvo unutarnjih poslova potaknuti rješavanje te problematike kroz zakonsku regulativu”, rekao je Bandić.

Posljednji trenutak da se uvede zabrana

Njegovo stajalište potvrdio je i Darko Breitenfeld, neuropsihijatar i alkoholog, koji je istaknuo da u Zagrebu ima između 50 i 100 tisuća alkoholičara i da je alkoholizam velika opasnost za mladež.

“Zna se da je pijenje alkohola velika opasnost za obitelj. Moglo bi se reći da je posljednji trenutak da se uvede zabrana pijenja na javnim površinama mladima”, kazao je Breitenfeld. Ipak, prijedlog zabrane konzumiranja alkohola na javnim mjestima za mlade neće na Skupštinu.

‘Kada čovjek ima viziju, onda ga treba ubiti’

A kako izgleda, velike će rasprave izazvati i prijedlog odluke o građevinskom zemljištu koji bi prodaju gradskog zemljišta trebao učiniti transparentnijom. Naime, u utorak je predsjednik Skupštine Grada Zagreba Davor Bernardić kazao da je Bandić do sada sam odlučivao o cijeni zemljišta. Međutim, Bandić je to demantirao.

“Gradonačelnik ni do sada nije određivao tko će procjenjivati zemljišta, gradonačelnik ne donosi zakone. Početnu cijenu donose Porezna uprava i ovlašteni vještaci. Ništa se tu neće promijeniti. Kada čovjek ima viziju, onda ga treba ubiti, ali to ne znači da odustajem od onoga što radim”, kazao je Bandić. Napomenuo je da bi već bio tamo “gdje neki već stoluju” da je do sada radio protuzakonito.

Najavio je stazu na Hanžeku, odnosno uređenje atletske staze na Mladosti, a prijedlog o tome da će se nakit moći koristiti kao platežno sredstvo u otpisivanju dugova kod poduzetnika komentirao je pročelnik za financije Slavko Kojić koji je rekao da je prvobitni prijedlog o primanju obiteljskog blaga u zamjenu za novac promijenjen i da je prilagođen zakonskim osnovama.

Bandić je najavio i gradnju vrtića, škole i doma za umirovljenike na Kajzerici i dodao da je zaustavljeno davanje u zakup dječjeg igrališta u Trnskom.

Povratak na Net.hr