U ČETVRTAK NA SJEDNICI

DOVRŠAVA SE PAKET BLAGOG POPUŠTANJA MJERA, NOVINARI DOZNALI DETALJE: Ponedjeljak bi mogao donijeti neke promjene, evo kakve

Ugostiteljske terase zasad se najvjerojatnije neće otvarati, no i dalje se ne zna odgovor na pitanje hoće li se uopće kafićima dopustiti izdavanje kave za van

Vlada bi u sljedećim danima trebala najaviti paket blagog popuštanja mjera koji kreće od 1. veljače, no kako Jutarnji list doznaje, taj paket još nije gotov i još uvijek se oko njega vode rasprave.

Vlada će najvjerojatnije taj paket predstaviti u četvrtak na sjednici, uz to će pojasniti na koji će se način i dalje financijski pomagati onima kojima je obustavljeno ili ograničeno poslovanje zbog epidemioloških mjera.

Ugostiteljske terase najvjerojatnije ostaju zatvorene

Ugostiteljske terase zasad se najvjerojatnije neće otvarati, no i dalje se ne zna odgovor na pitanje hoće li se uopće kafićima dopustiti izdavanje kave za van. To bi značilo djelomično otvaranje kafića čime se povećava epidemiološki rizik.

Varaždinski župan Radimir Čačić upozorio je na sporost isplate mjera potpore zatvorenim djelatnostima i onima kojima je otežano poslovanje te kaže da neće biti otvaranja ugostiteljstva jer bismo time upropastili sezonu.

“Potpuno je jasno da se oko ugostiteljstva zasad neće ništa dogoditi zato što svaka drugačija odluka ne bi bila na tragu zdravog razuma jer u zemlji koja u turizmu zaradi 20 posto BDP-a, a koja 80 posto toga naplaćuje u sezoni, bilo bi zaista glupo da sada to popustimo. Zatvaranje ugostiteljstva je jedina mjera koja je Hrvatsku s dna ljestvice dovela u poziciju među boljima u Europi prema varaždinskom modelu. To nas je izvuklo”, smatra Čačić.

POČELO JE: Pojavili su se restorani koji nude popuste onima koji su cijepljeni protiv korone; Počela žestoka svađa na mrežama

S pojavom ljepšeg vremena omogućit će se i rad na terasama

Tim ugostiteljima koji su ugroženi i njihovim obiteljima je trebalo pomoći, ali ne na način da mjere potpore kasne dva mjeseca i da moraju prvo platiti režije i najam i onda čekati mjesecima da im država nadoknadi troškove.

“Mjera od 4000 kuna je dobra, ali ne može se dogoditi da dva mjeseca čekaju potporu. Kada je riječ o nadoknadi troškova, od 16.000 subjekata, isplata je izvršena samo za njih 600. To znači da je mjera u realizaciji promašena, jer ljudi koji ne mogu isplatiti plaće i plaćati kredite sada bi trebali platiti prvo režije i najam, a oni to ne mogu i stvara se nered”, govori Čačić.

Prema njegovu mišljenju, ugostiteljima s pojavom ljepšeg vremena treba omogućiti poslovanje na terasama.

SVAKI PETI RADNIK U HRVATSKOJ DOBIO KORONA BONUS: Ironično, u zdravstvu su isplaćivane ispodprosječne naknade

Fitness centri bi se trebali otvoriti

Nije još jasno u kojem će smjeru ići popuštanje mjera u segmentu sporta i fitness centara, ali čini se da nitko nema ništa protiv da se uz sve potrebne epidemiološke mjere teretane i fitness centri otvore, no odluku će na kraju morati donijeti Vlada uz upute Stožera.

“Ako mene pitate, fitness centri, kazališta, kina, nema razloga da se ne otvore, ali mi kao županija nećemo ići protiv odluke Stožera. Kada je riječ o školama, kod nas ostaje kako je – u školu idu učenici od 1. do 4. razreda osnovne škole, maturanti i zadnji razredi strukovnih škola, a ostali su online”, kaže Čačić.

Otvaranje škola ovisi o županijama

O otvaranju škola odlučivat će županije, ovisno o epidemiološkoj situaciji.

Inače, Stožer Brodsko-posavske županije već je donio odluku da se baš svi učenici vraćaju u škole, ne samo mlađi u osnovnoj školi i maturanti.

‘IMAMO DVA NOVA IZAZOVA!’ Vladin epidemiolog tvrdi da nije vrijeme za popuštanje: ‘Dva soja se brže šire među djecom’

“Stožer civilne zaštite Brodsko-posavske županije na današnjoj je sjednici donio zaključak o organizaciji nastave u osnovnim i srednjim školama na području Brodsko-posavske županije kojim se od 1. veljače učenici i nastavnici u svim osnovnim i srednjim školama na području županije vraćaju u školske klupe, odnosno prelazi se na model A (nastava u učionicama)”, priopćili su iz tog Stožera.

Situaciju s koronavirusom u Hrvatskoj i svijetu iz minute u minutu možete pratiti OVDJE.

Povratak na Net.hr