Dosta je razuzdane golotinje! Želimo novce!

21.4.2012.
12:30
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Vrlo kratka povijest hrvatskog turizma išla bi nekako ovako. Gradnja dubrovačkih zidina počela je negdje u 12. stoljeću, u 19. stoljeću Austro-Ugarska je sagradila Opatiju. I to je to od brendova. Nakon toga je buržoaski turizam zamijenio masovni, socijalistički, a zatim je došla mlada hrvatska država i gotovo sve zalila betonom. Turisti su dolazili zbog sunca i mora. Točka. A onda se pojavilo Zrće.

Međutim, stanovnicima Novalje na Pagu arti-201204190479006, polugolih, ili posve golih, omladinaca koji se drogiraju i cugaju u njihovom susjedstvu i tumaraju gradom. Dosta im je buke i gostiju koji ne troše... AHA! Tu sam vas čekao. Nije puritanska pobuna izbila zbog konzervativizma, već zbog love. Ključna je stvar, kažu, što posjetitelji festivala ne troše dovoljno, spavaju u šatorima, pa tisuće novoizgrađenih apartmana nisu popunjeni gostima koji te apartmane cijene kako je red, 80 do 100 eura na noć, ne jedu brancina po 500 kuna kila, ne kupuju maslinovo ulje po 100 kuna deci, ne plaćaju fetu sira u protuteži u zlatu. I ne idu spavati kad sunce zađe, nego kad izađe. Ležernije poimanje društvenih normi oko nošenja svih propisanih odjevnih predmeta i intimnosti na javnom mjestu su samo sol na ranu.

Muči ih što ni oni, ni ovce im, ne mogu spavati zbog cjelonoćnog divljanja basova s plaže... Ali u ovoj državi postoje neki propisi o ograničavanju buke, zašto se ne provode? Tehnika danas može osigurati dobar koncertni/klupski zvuk i bez da on pomiče čaše u kredencima na drugoj strani uvale. Droga? Imamo i policiju, dapače, arti-201204170805006 mogu potvrditi da je na svakom koraku, a postoje načini da se dileri pohvataju i bez da svaki klinac završi zbog džointa u zatvoru, samo se to ne radi. Postoje i propisi o tome što maloljetnici smiju raditi noću...

Iza Zrća stoji krupni kapital koji vrlo dobro zarađuje, ali, tipično, ne voli dijeliti profit. Kapital koji do sada nitko nije upozorio na te propise, što je i opet tipično za nas. I sad će stvar završiti na referendumu i prilično sam siguran kakav će biti ishod. Nema valjda jednog mjesta na Jadranu u kojem nije zbog pobune domaćih zatvoren barem jedan disko/kafić/restoran koji se drznuo pružiti gostima mogućnost da se pred zoru u alkoholnoj izmaglici vraćaju u apartman.

Zabavan twist?

Zabavan obrat u toj priči pripremaju čelnici općine Kolan, mjestašca zgodno smještenog podalje od zrćanske buke, a na čijem je teritoriju nastavak plaže Zrće, plaža Katarelac.

Dovest će, kažu, treći najbolji svjetski zabavni klub, Pachu s Ibize na Katarelac. Pa nek Novalja zatvori klubove na Zrću, ostat će im buka i pripiti gosti, ali lova ne.

A smijali su se

Kad je HDZ-ova Jadranka Kosor onomad najavila investicije u iznosu od nevjerojatnih 100 milijardi kuna, svi su se smijali praznoj državnoj kasi koja sanja da je puna, a kad je to napravio Radimir Čačić, nitko ni da pisne. Baš da vidimo kako će se to isfinancirati. Možda državnim obveznicama? Vidimo da su vrlo popularne u svijetu. Lijepo je biti popularan, Slavku Liniću je to sigurno godilo.

Između pirata i poreznika

Ovih dana sigurno nije popularan među arti-201204190304006, nakon što je poslao poreznike da provjere kako se od tri prodane karte kupuju stanovi od 300 kvadrata na elitnim lokacijama. Između pirata i poreznika, ja stvarno ne znam kako će naši siroti zabavljači poslovati...

Neracionalna krađa

Mesarski tajkun, bivši HDZ-ov saborski zastupnik Stjepan Fiolić našao se arti-201204200761006 jer je USKOK-u sumnjiva državna kupovina njegove poslovne zgrade za ukupno 4.000 eura po kvadratu. Skupa zgrada, no ministar za čije je ministarstvo zgrada kupljena, Petar Čobanković, kaže kako je radio po svojoj savjesti te da ako postoji odgovornost ona leži na cijeloj Vladi. Zanimljiva rečenica. Od ukupno 11 milijuna eura koliko će državu nakon isteka leasinga zgrada koštati, Fiolić je kao vlasnik većeg dijela navodno dobio 6,9 milijuna, a zgrada zapravo košta osam i sitno, odnosno 62 milijuna kuna. Ostatak koji je država dala (i još daje) su kamate, naknade banci i PDV. I to je ono što me u ovoj priči ljuti. Oguglali smo već na to da država, gradovi, općine, državne firme... našim novcem pogoduju svojim tajkunima i za velike novce kupuju male vrijednosti, ali ono što me ljuti u ovom slučaju su te kamate i PDV. Pa dobro, kad se već krade, jel' se ne može ponašati bar malo domaćinski, bar malo racionalnije? Zašto je osim Fiolića brk morala omastiti i banka? Aaaaa, bila je to Hypo Alpe Adria banka... Pardon, onda.

Zaustavljeni bezobrazluk

A brk, čini se, ipak neće omastiti zagrebački građevinari koji su trebali graditi najgluplje i najbezobraznije zagrebačke projekte u dugo vremena (a konkurencija je strašna) – fontane u Ulici hrvatske bratske zajednice i popločavanje Cvjetnog trga. Ukupno tričavih 36 milijuna kuna. Skupština je dala ultimatum gradonačelniku Milanu Bandiću da se odrekne svojih snova o bijelom Zagreb-gradu popločanom mramornim fontanama i promijeni plan ulaganja ili će to učiniti sama, jer smatra da je važnije, primjerice, da neka domaćinstva usred grada dobiju pitku vodu. Umjesto da po vodu idu na fontane.

Možda će te zanimati

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali