TERET PROŠLOSTI

DOŠLO VRIJEME DA SE MIJENJA IME: Hoće li novi šef SDP-a iz naziva stranke izbaciti partiju?

Nakon što uskoro izaberu novog predsjednika, članovi SDP-a uskoro bi mogli odlučivati i o novom imenu stranke. Naime, neki ondje smatraju da riječ ‘partija’ iz sadašnjeg naziva ima političku konotaciju koja opterećuje stranku.

Večernji list piše da je dio vodstva SDP-a za promjenu naziva stranke te da bi se izbacivanjem ‘partije’ nešto i postiglo. Budući predsjednik, koji god od devet kandidata to postao, trebao bi u stranci otvoriti raspravu i o promjeni imena stranke.

Oslobađanje od ‘partijske’ stigme

Zagovornici promjene naziva stranke vjeruju da bi novo vodstvo trebalo napraviti takav drastičan zaokret. No, ideja o promjeni imena i odbacivanju ‘tereta’ koji riječ ‘partija’ nosi sa sobom nije nova. I ranije se unutar SDP-a govorilo o mogućem oslobađanju ‘partijske’ stigme, ali je sve ostalo na tome.

Večernji piše kako su tu ideju zagovarali članovi stranke različitih profila – od onih koji su uistinu željeli da se stranka ‘cijepi’ od spomenute političke konotacije do onih kojima je važna bilo kakva promjena.

SDP DOBIVA KONKURENCIJU: Radnička fronta sve aktivnija, najavljuju izlazak na lokalne izbore

Šiber: Time bi priznali svoj ‘istočni grijeh’

Ivan Račan, sin osnivača stranke i prvog predsjednika Ivice Račana, smatra da stranci treba novi program i sadržaj, pa bi u sklopu toga i promjena imena mogla postati dio te rasprave.

S druge strane, profesor Ivan Šiber, stručnjak za politički marketing i političku psihologiju, smatra da bi promjenom imena SDP nakon četvrt stoljeća priznao svoj ‘istočni grijeh’ te da bi to bio beznačajan i u osnovi pogrešan potez.

ANALITIČARI O PORAZU SDP-a I MILANOVIĆEVOM POVLAČENJU: ‘Ljevica u Hrvatskoj još 10-ak godina neće doći ni blizu vlasti’

 

Povratak na Net.hr