Došao kraj besplatnom parkiranju stranaca po našoj obali

Parkiranje na Jadranu strancima je bilo besplatno. Dođeš, parkiraš, možda dobiješ kaznu, ali ništa ne platiš. A u isto vrijeme domaći su gosti s desecima milijuna kuna punili gradske proračune, upravo plaćanjem mjesta za vozilo.

Ali i besplatnom parkiranju, koje su stranci lukavo koristili, došao je kraj. Ulaskom u Europsku uniju pravila su oštrija, pa će svi neplatiše iz Hrvatske dobiti ovrhu.

Prije razgledavanja Zadra, Marcus se zaustavio kraj automata za plaćanje parkiranja.
‘Ne želim da me kazne’, rekao je Dnevniku Nove TV Marcus.
Tako savjesni nisu bili mnogi. Zauzeli bi mjesto i ne bi platili ništa iako ih redovito pod brisačem dočeka kazna.

Loši primjeri

Upitan je li kupio kartu za parkiranje, gost iz Italije negativno je odgovorio. ‘Ne znam uopće o čemu je riječ. Tek smo danas došli i ne znam što predstavlja ta karta’, kazao je.

Loših primjera proteklih godina bilo je na tisuće.
‘Bilo je ono, kao, samo vi to stavljajte, to će ionako pasti u vodu, tko će nas naći’, objašnjava Zvonimir Višak iz zadarske parkirališne službe.

Plaćanje su dosad najviše izbjegavali Talijani, Njemci, Austrijanci i Slovenci. U Puli je samo lani ostalo 4 i pol tisuće neplaćenih karti. U Šibeniku od 2010. 4 tisuće, a u Zadru 14 tisuća.
Zbog toga zadarska parkirališna služba ima gubitak od milijun i pol kuna. Ništa se nije moglo učiniti dok Hrvatska nije ušla u Europsku Uniju.

Opunomoćeni odvjetnički uredi

‘Sada je to vrlo jednostavno, preko opunomoćenih odvjetničkih ureda u zemljama odakle su registracije, to ide jako brzo. Vozila s talijanskim registarskim oznakama, s njemačkim već su u postupku, a kreće se i sa slovenskim i austrijskim registarskim oznakama’, dodaje Višak.

‘To govori o kulturi svakog naroda i o tomu da su jedni kulturniji, a drugi manje kulturni’, tako misli Dejan iz Slovenije.
‘Nismo svi jednaki, ali istina je da Talijani naprave problem s parkiranjem’, rekao je Franco koji je u Zadar stigao iz Italije.

Poštenije za domaće vozače

Ali neplaćanja više nema. Poštenije za domaće vozače.
‘Mi ne smijemo, mi dobijemo odmah kaznu ili nam pauk pokupi auto. I onda moraš platiti duplo, troduplo’, požalila se Marica iz Zadra.
A to će osjetiti i oni koji su mislili da pravila nisu jednaka za sve.

Parkirališne službe šalju fotografiranu registarsku oznaku, a uz suradnju domaćih i stranih odvjetnika brzo se dolazi do adresa neplatiša. U Italiju je već tako otišlo 5 tisuća opomena. Prema dosadašnjim podacima, otprilike trećina plati odmah, a za najtvrdokornije neplatiše pokreću se i ovršni postupci.

Ignoriranje plaćanja parkiranja nikako se ne isplati. Što je, primjerice, jedan Nijemac u Hrvatskoj mogao platiti 100 kuna, u Njemačkoj ga dočeka kao 100 eura. Izgleda da su mnogi i naučili lekciju, pa su tako parkirališne službe tijekom srpnja imale manje neplaćenih karti nego prijašnjih sezona.
http://dnevnik.hr/vijesti/hrvatska/dodjes-parkiras-dobijes-kaznu-i-nista-ne-platis-toga-vise-nece-biti—347774.html

Povratak na Net.hr