banner

PRIJE 30 GODINA

DOSAD NEOBJAVLJENE SNIMKE: Ovako su Tuđman i HDZ uz pečenog vola proslavili pobjedu na prvim višestranačkim izborima 1990.

Izbornu pobjedu 1990. Franjo Tuđman i njegovi najbliži suradnici proslavili su iza ponoći u jednoj običnoj jednokatnici u Konjščinskoj ulici u zagrebačkoj Dubravi

Na današnji dan prije 30 godina, 22. travnja 1990. održan je prvi krug parlamentarnih izbora u Hrvatskoj, prvih demokratskih i višestranačkih nakon dugih desetljeća. Već je nakon prvog izbornog kruga bilo jasno da će HDZ na čelu s Franjom Tuđmanom odnijeti premoćnu pobjedu, što se i potvrdilo dva tjedna kasnije, 6. svibnja, kada je održan drugi izborni krug.

Građani su tada birali zastupnike u Sabor Socijalističke Republike Hrvatske koja još bila u sastavu SFR Jugoslavije.

HRVATI SU NA DANAŠNJI DAN, PRIJE 30 GODINA, PRVI PUT ODABRALI HDZ: Osvojili su većinu glasova i 205 mandata u Saboru

Proslava pobjede u običnoj jednokatnici

Tu su pobjedu Tuđman i njegovi najbliži suradnici proslavili iza ponoći u jednoj običnoj jednokatnici u Konjščinskoj ulici u zagrebačkoj Dubravi.

“Sve je organizirao Paško Glasnović, a domaćin je bio Brankov otac Sebastijan. Konjščinska ulica u kojoj žive Janjevci bila je prepuna”, kaže danas za RTL Branko Berišić, jedan od svjedoka tog događaja.

Na VHS snimci, čije dijelove je objavio RTL Danas, zabilježen je i kratak Tuđmanov govor. Uz njega su bili Stjepan Mesić, Josip Manolić i Žarko Domljan koji nisu puno govorili. Pjevalo se, međutim, puno.

JEDINO JE FRANJO TUĐMAN POBIJEDIO U PRVOM KRUGU: Prije gotovo 30 godina osvojio je više od milijun i pol glasova

Konjščinska ulica prozvana Vol street

Te je nedjelje izašlo na birališta više od 80 posto birača. Natjecale su se 33 političke stranke, ali tukla su se tri glavna politička bloka. HDZ Franje Tuđmana, Račanov Savez komunista Hrvatske – SDP i Koalicija narodnog sporazuma koju su vodili prvaci hrvatskog proljeća na čelu sa Savkom Dabčević-Kučar i Mikom Tripalom. Drugi krug izbora održao se 6. svibnja. Na temelju izbornih rezultata 30. svibnja konstituiran je prvi višestranački Sabor.

Konjščinsku ulicu u Dubravi zbog pečenog vola dugo su zvali Vol street, a tih su godina fotografije s ove neobične proslave često bile objavljivane. Kuća u kojoj se slavilo sada je uređena i u njoj je igraonica. Slavilo se tada u Dubravi cijelu noć, a jutro nakon izbora jedne novine su izašle s naslovom “Jučer izabrano sutra”.

HDZ SLAVI 30. ROĐENDAN, ČELNICI NA TUĐMANOVOM GROBU: ‘Možemo biti ponosni na tadašnja postignuća HDZ-a’

Povratak na Net.hr