DORH U PROBLEMIMA: / Fali im ljudstva, a još ne uspijevaju otkriti dva ključna detalja afere Janaf; Ne znaju tko je sve odao Kovačeviću

Državno odvjetništvo zbog manjka kadra ne uspijeva dovršiti istragu u aferi Janaf,

10.2.2021.
13:06
Pixsell, arhiva
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Državno odvjetništvo muku muči s manjkom kvalitetnog kadra. Uz već postoje istrage, stižu im i nove kaznene prijave. No, s jednom stvari se jako muče. Nikako ne mogu otkriti "krticu", odnosno osobu koja je Draganu Kovačeviću dojavila da će biti uhićen u velikoj policijskoj akciji kojom je otkrivena afera Janaf.

USKOK još radi na prikupljanju dokaza protiv Dragana Kovačevića i ostalih osumnjičenika. Ali, obrana je zatražila grafološko vještačenje 4,5 milijuna kuna koje je Kovačević navodno skrio kod Gorana Puklina, koji pak tvrdi da je novac njegov. No, ako pristanu na vještačenje svake novčanice, mogli bi uništiti sav novac.

"Radi se o grafološkom vještačenju, obzirom da je većina tog novca bila u omotnicama na kojima je nešto pisano, brojke ili nešto drugo, i utvrđeno je u Centru za kriminalistička vještačenja da se radi o isključivo i jedino rukopisu gospodina Puklina. Dakle, ne postoji nikakav pisani trag da bi gospodin Kovačević imao ikakve veze s tim omotnicama. Zasad USKOK odbija provesti to vještačenje. No, mislim da će ipak u budućnosti, a pogotovo u svjetlu ovog grafološkog vještačenja, biti prisiljeni provesti to", rekao je za Dnevnik.hr Puklinov odvjetnik Ljubo Pavasović Visković.

Pozivi i prozivke

Iz USKOK-a nisu odgovorili na upit o vještačenju novca, a iz policije poručuju da još uvijek vode kriminalističko istraživanje kojim pokušavaju naći osobu koja je sve "cinkala" Kovačeviću. "Pozivam i sad Državno odvjetništvo i policiju da utvrde koji su to počinitelji. Možda bi nam nakon toga neke stvari bile jasnije", rekao je potpredsjednik HDZ-a Branko Bačić.

SDP-ova Mirela Ahmetović, pak, proziva USKOK zbog dugotrajnih istraga i postupaka. "U kojem su statusu onda oni postupci kojima se intenzivno ne bave? Vidimo da ovi kojima se intenzivno bave traju jako dugo, dugo, predugo", rekla je.

Uz curenje podataka, Sandru Benčić iz Možemo brinu i pravosudni epilozi, ali i mala ulaganja u borbu protiv korupcije. "Mi niti dovoljno ulažemo u te institucije u financijskom smislu, niti ulažemo u stvaranje okruženja da bi one mogle neovisno raditi i djelovati i mi nemamo politički integritet", poručila je.

Nemaju ni dovoljno zamjenika

Iako je nedavno osnovan Visoki kazneni sud, još nije osnovano Visoko državno odvjetništvo, pa je pitanje tko će u DORH-u raditi na predmetima pred tim, ali i Vrhovnim sudom. "Naime, zbog istodobnog rada navedenih sudova DORH neće imati potreban broj zamjenika da bi se osiguralo istodobno postupanje na dva suda", stoji u odgovoru DORH-a.

Odgovornost prebacuju na Ministarstvo pravosuđa, koje će se tek time trebati pozabaviti. U DORH-u pak čekaju odluku, zbog čega je i dalje upražnjeno mjesto glavne državne odvjetnice. Tamo je donedavno bio Mladen Bajić, a s njim je, zbog čekanja ministarstva, na godinu dana potpisan ugovor o intelektualnim uslugama.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali