DORH RADI NA SLUČAJU TAJNE SNIMKE: / 'Poduzimaju se mjere...'; Ipak, o jednom detalju koji bi mogao biti neugodan za Beroša - šute

Iz DORH-a za Net.

4.9.2020.
12:00
Pixsell
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Mnogo je toga ostalo nerazjašnjeno nakon što je prije desetak dana u javnost procurila snimka telefonskog razgovora između ministra zdravstva, Vilija Beroša, i zamjenice ravnatelja KBC-a Sestre milosrdnice, Dijane Zadravec, uoči izbora ravnatelja KBC-a Sestre milosrdnice, početkom lipnja 2020., na kojem se natjecala i dr. Zadravec i tadašnji ravnatelj, dr. Mario Zovak – ali nakon što nitko nije dobio većinu na Upravnom vijeću bolnice, dr. Zovak je nastavio raditi svoj posao kao v.d.

U telefonskom razgovoru dr. Zadravec je tvrdila da je natječaj koruptivan i protuustavan, i da su njezini "odvjetnički timovi" sve dokaze podastrijeli Upravnom vijeću bolnice, a nakon objave snimke, dr. Zadravec je u izjavama za medije tvrdila da je podnijela prijavu i DORH-u, i o koruptivnom natječaju, ali i o navodnoj korupciji koja već duže caruje u KBC-u Sestre milosrdnice.

Ministar Beroš i v.d. ravnatelj Zovak odbacili su optužbe dr. Zadravec o korupciji u KBC-u Sestre milosrdnice, bez ulaženja u ikakve detalje, no Dorh se nije oglasio o cijelom slučaju: je li zaprimio kaznenu prijavu dr. Zadravec, je li ona u nekakvoj proceduri, ili je možda već odbačena?

Odgovor iz DORH-a samo zato jer je podnositeljica prijave javno govorila

Iz Državnog odvjetništva nam je objašnjeno da oni "ne daju informacije iz evidencije kaznenih prijava budući da bi takvo postupanje bilo suprotno zakonu, već daje informacije o fazi postupanja u točno određenom kaznenom predmetu povodom određene kaznene prijave", no, ipak je uslijedio i odgovor, zato jer je dr. Zadravec sama govorila o prijavi u javnosti.

"S obzirom na to da je sama podnositeljica kaznene prijave javno potvrdila činjenicu podnošenja kaznene prijave i o tome obavijestila javnost, odgovaramo da će Općinsko državno odvjetništvo u Zagrebu povodom predmetnog događaja, poduzeti mjere i radnje iz svoje nadležnosti u cilju provjere svih okolnosti, time da ponovno ističemo, kako Državno odvjetništvo daje informacije sukladno odredbama Zakona o kaznenom postupku i Zakona o državnom odvjetništvu, koji reguliraju tajnost izvida", odgovoreno je na upit Net.hr-a, te je tako potvrđeno da kaznena prijava dr. Zadravec zaprimljena, te da će Općinsko državno odvjetništvo "poduzeti sve mjere i radnje" za provjeru onog što je navedeno u prijavi.

Je li nastanak snimke tema za DORH neovisno o prijavi?

DORH smo pitali hoće li se pozabaviti i okolnostima nastanka snimke telefonskog razgovora, zbog činjenice da dr. Zadravec sumnjiči ministra Beroša osobno za tajno snimanje njihova razgovora, a ministar Beroš priznajte tek da je razgovor stavio "na zvučnik" na sastanku na kojem je bilo nekoliko osoba i da ne zna tko je od prisutnih na sastanku snimao razgovor. Ako je dr. Zadravec u pravu, moglo bi se govoriti o činjenici da je tajno snimala javna osoba u obavljanju javne ovlasti, a ako je u pravu ministar Beroš, moglo bi se govoriti da je tajno, dakle, neovlašteno sniman ministar, a to je nesumnjivo situacija koja bi se u demokratskom društvu trebala razjasniti do zadnjeg detalja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Stoga smo pitali DORH hoće li poduzeti ikakve radnje da se rasvijetle okolnosti nastanka snimke, koja je prema sadašnjim izjavama obaju sudionika – nastala bez njihove privole. Poznato je da je dr. Zadravec i zbog nastanka snimke podnijela kaznenu prijavu protiv ministra Beroša nakon njezine objave, no zanimalo nas je bi li tu situaciju trebao rasvijetliti DORH neovisno o prijavi - jer se ne radi o običnom građaninu nego o ministru, dakle visokorangiranom državnom dužnosniku u obavljanju javne dužnosti.

Na to pitanje, na žalost, nije stigao nikakav odgovor.

Plenković: 'Bizarno je da se takvo što snima'

Činjenica jest također da se u tajno snimanom razgovoru više puta spominjalo i ime premijera i predsjednika HDZ-a, odnosno, Beroš i Zadravec su diskutirali o tome hoće li natječaj "blagosloviti Andrej", a premijer Plenković je dugo izbjegavao komentirati slučaj.

"Čini mi se neuobičajenim i bizarnim da se takvo što snima. Jedino me zanima da se u bolnici izabere novo vodstvo", izjavio je Plenković na obilježavanju Međunarodnog dana nestalih, 30. kolovoza, gotovo tjedan dana nakon objave snimke.

Dok je ovih dana više puta pozivao "institucije" da rade svoj posao u slučaju sređivanja državnih ispita u režiji Josipe Rimac, činjenica je da nije pozvao "institucije" da rasvijetle okolnosti u kojima je sniman razgovor jednog od njegovih ministara, i to razgovor u kojem ga se eksplicite predstavljalo kao osobu koja "blagoslivlja" natječaje u bolničkim centrima.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Zaštitne maske za lice troslojne - 50 komada
22,12kn55kn
Mekane i udobne, pružaju zaštitu od 95%.
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali