DORH: Nije točno da nitko nije procesuiran zbog zločina u Oluji

Državno odvjetništvo danas je odbacilo tvrdnje Srpskog demokratskog foruma da “niti 19 godina od završetka Oluje u Republici Hrvatskoj nitko nije procesuiran za zločine počinjene nad srpskim civilima za vrijeme i nakon te akcije”.

“Nadležna državna odvjetništva redovito objavljuju priopćenja o odlukama u predmetima iz svoje nadležnosti iz kojih je razvidno da se počinitelji kaznenih djela ratnih zločina procesuiraju. Ujedno, rad na predmetima kaznenih djela ratnih zločina je i nadalje u tijeku, kako u postupcima pred sudovima, tako posebno u vezi nadzora i koordinacije istraživanja policije i drugih državnih tijela, koja su dužna u predmetima u kojima još uvijek nisu poznati počinitelji ili naredbodavci poduzimati mjere i radnje kako bi se otkrili počinitelji i potom podnijeli kaznene prijave”, objavilo je Državno odvjetništvo Republike Hrvatske na službenoj internetskoj stranici.

Dodaju da pri procesiranju počinitelja kaznenih djela ratnih zločina ne razlikuju ni počinitelje niti žrtve tih nedjela po nacionalnoj osnovi.

Masovne likvidacije nakon Oluje

SDF je u današnjem priopćenju naveo da su sva ubojstva srpskih civila tijekom Oluje imala karakter “masovnih likvidacija civilnog staračkog stanovništva i dogodila su se kada je Oluja već odavno prošla pa ih je, unatoč pokušajima, bilo teže prikriti ili opravdati ratnim akcijama”.

“Kolika god bila točna brojka srpskih civilnih žrtava – ona Hrvatskog helsinškog odbora o više od 600 ubijenih srpskih civila za vrijeme Oluje i u narednih stotinu dana, ili ona u evidenciji DORH-a o 214 smrtno stradalih osoba – sigurno je da je ubojstava civila srpske nacionalnosti bilo dovoljno da mučno obilježe čitavo područje na kojem su Srbi vjekovima živjeli te zatraže procesuiranje i osudu onih koji su zločine naredili i onih koji su ih počinili”, naveo je SDF.

Povratak na Net.hr