MINISTARSTVO PREBACUJE KRIVNJU / DORH istražuje devastaciju Vruje, za sve je kriva referentica? 'Nikad ne bih tamo dopustila da se išta gradi, ali morala sam'

Čini se da je za legalizaciju gradnje u Vruji kriva jedna referentica, koja kaže da je sve po zakonu

8.7.2021.
11:20
Miroslav Lelas/PIXSELL

Tko je omogućio Stipi Latkoviću da na društvenom zemljištu u Vruji bespravno izgradi resort? Tko ga je legalizirao i na osnovi kakvih dokumenata? Tko je suodgovoran za devastaciju prirode i ruganje sa zakonima? Na ova pitanja Slobodna Dalmacija dobila je neke odgovore.

Iz Ministarstva prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine tvrde da je tvrtka Point, kojoj je vlasnik Stipe Latković, legalizirala ugostiteljske objekte na Vruji. Dodaju kako su to objekti koje je u osamdesetima izgradila bivša tvrtka Dalma i kako ih je Latković kupio od Agrokora, kojemu su kasnije ti objekti pripali.

Spominju i kako se u jednom trenutku Republika Hrvatska uknjižila na dio vrujskih nekretnina, zbog čega je Agrokor tužio državu i dobio spor te da je "manji dio nekretnina na kojima su izgrađeni ozakonjeni objekti bio upisan kao općenarodna imovina, zbog čega je Općinsko državno odvjetništvo u Splitu poduzelo dužne radnje i upisalo vlasništvo Republike Hrvatske i na tim česticama".

Odgovornost na županiji

U legalizaciji je, tvrde iz Ministarstva, ključno bilo "rješenje Splitsko-dalmatinske županije, Upravnog odjela za prostorno uređenje, ispostave u Omišu, od 9. svibnja 2014. godine". Tim rješenjem legalizirane su dvije manje zahtjevne zgrade, jedna pomoćna zgrada i bazen. Uz to, Latkovićev Point je ishodio rješenje o utvrđivanju građevne čestice te im se obratio sa zahtjevom za kupnju zemljišta.

"Predmet je još uvijek u postupanju te će se po prikupljanju svih relevantnih informacija i dokumentacije donijeti odluka o raspolaganju uz naplatu korištenja za proteklo razdoblje", stoji na kraju dopisa Ministarstva prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine.

Dakle, odgovornost je na Splitsko-dalmatinskoj županiji, odnosno njihovu Upravnom odjelu za graditeljstvo i prostorno uređenje, koji vodi Marijo Radevenjić. On tvrdi da je za sve kriva referentica njihove ispostave u Omišu, koja je danas u mirovini.

"Godine 1983. izdana je građevinska dozvola za izletište Dalma-hotela Omiš na predjelu Vruja. Pristup je moguć samo morskim putem. Godine 2011. izdana je dozvola za rekonstrukciju tog objekta u istim gabaritima (umjesto izletišta uređuju se sobe). Godine 2014. prema Zakonu o postupanju s nezakonito izgrađenim zgradama ozakonjuju se tri zgrade i bazen pored već izgrađene legalne zgrade", kronološki je Radevenjić posložio zbivanja s Vrujom.

I DORH sve istražuje

Pročelnik napominje i kako "bespravno izgrađen pristupni put nikad nije ozakonjen, niti je o tome vođen postupak, a nemamo saznanja postoji li na tom lokalitetu još bespravno izgrađenih građevina. Svi navedeni akti izdani su u ispostavi ove službe u Omišu, a za njihovu zakonitost u potpunosti je odgovoran referent koji ih je izdao i ovjerio, kao i u svim drugim predmetima koji se rješavaju u upravnom postupku.

Prema prostornim planovima grada Omiša i općine Zadvarje, objekti se nalaze unutar planiranog geološkog spomenika prirode, a izvan građevinskog područja naselja. Zbog sumnje u zakonitost izdanih akata svi predmeti su izuzeti od strane građevinske inspekcije odnosno DORH-a, a nakon završenih izvida tih državnih tijela javnost će biti obaviještena o rezultatima i daljem postupanju te možebitnim sankcijama".

Dakle, "balvan-revolucija", kako predsjednik Zoran Milanović naziva prosvjed protiv devastacije Vruje, donekle je bila i opravdana, jer sada i DORH sve istražuje. No, ako pitate okrivljenu referenticu, danas umirovljenu Vesnu Morović - sve je bilo po zakonu.

Kriva je referentica

Priznala je da je omogućila legalizaciju Latkovićevih građevina na Vruji. "Jesam, jer sam jedino tako i mogla postupiti. Dobila sam zahtjev za legalizaciju i sve sam napravila u skladu sa zakonom", rekla je Morović i dodala kako ne zna napamet detalje, ali zna da "ni milimetra nisam odstupila od zakona."

Dodala je da joj se Latković smao jednom ukazao u uredu, a da je sve poslove vodio jedan njegov zaposlenik. Tvrdi da nikad nitko nije kod nje urgirao za Latkovića te da je sve odluke donijela sama.

"Zakon je tako rekao, a ne ja. Nikad ja ne bih tamo dozvolila da se išta gradi, ali morala sam, zakon tako kaže", tvrdi Morović koja je uvjerena da bi eventualnu Latkovićevu žalbu na odbijeni zahtjev za legalizaciju Ministarstvo i prihvatilo.

"Ja sam legalist, ne mogu protiv sebe. A ne mogu ni protiv zakona, ma koliko god bila svjesna da gradnja na takvome mjestu nije u redu. Vaša logika mi je jasna, ja je odobravam, ali ona nema pokriće u papirima", rekla je Morović.

Tvrdi da nema što kriti pred istražiteljima DORH-a te dodaje da se u to vrijeme, pri procesu legalizacije nisu gledali imovinsko-pravni odnosi. "Vi slobodno možete doći legalizirati susjedovu kuću. Ili bilo čiju. U papirima koje morate priložiti ne traži se vlasnički list", kaže ona.

Tvrdi da nije legalizirala Latkovićev lukobran, iako iz Županije kažu da jest. "Nije legaliziran! O čemu pričate!? Garantiram životom da nije!", zaključuje umirovljena referentica Morović.

Možda će te zanimati

PRVI PUT NAKON 300 GODINA / Konačno su spojeni sjever i jug: Vidiš, ja sam se već sad naježio...'; Evo koliko će most skratiti putovanje
Friteza Pro Delimano
Od 479,95knOd 599,95kn
Pržena hrana s manje masnoće? Moguće je uz Pro fritezu na vrući zrak. Naručite Online.

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali