UGODNI RAZGOVORI

DONOSIMO SNIMKU: Nikad žešći Marić ‘naribao’ Beroša: ‘Jako mi se sviđa da smo ovdje bez kamera, ne moramo se suzdržavati…’

Na sjednici saborskog Odbora za zdravstvo ministri Zdravko Marić i Vili Beroš imali su jedan otvoreni razgovor oko dugova u zdravstvu, nesvjesni da se sve prenosi na YouTubeu

Burno je bilo u četvrtak na sjednici saborskog Odbora za zdravstvo. Naime, ministar financija Zdravko Marić i njegov kolega iz zdravstva Vili Beroš imali su “ugodni razgovor” zbog dugova u zdravstvu. Tema same sjednice ionako je bila “hitna potreba reforme zdravstvenog sustava”.

“Jako mi se sviđa da smo ovdje bez kamera. Ne moramo se suzdržavati, možemo krajnje otvoreno govoriti”, rekao je ministar Marić na sjednici. I zaista je govorio dosta otvoreno, pogotovo kada je “naribao” Beroša zbog dugova. No, nije bio svjestan da se sjednica prenosi preko saborskog YouTube kanala.

Iako je Beroš odgovornost prebacivao na premijera Andreja Plenkovića tvrdeći da on čeka s njegovim prijedlozima zbog lokalnih izbora, Marić nije mario, već je počeo mahati papirima i pokazivati koliko su dramatično porasli troškovi u zdravstvu.

“Imam tu neki materijal, ovo nije za javnu distribuciju, samo ću zamahati njime, svi ovih dana mašemo nekim papirima. Od kada sam došao u Ministarstvo financija 2006., razlika između rashoda zdravstvenog sustava i prohoda iz doprinosa bila je ravno milijarda kuna. Sjećam se da je tada u mirovinskom sustavu razlika između prihoda i isplaćenih mirovina bila već 12 milijardi kuna. Do danas je mirovinski sustav u deficitu državnog proračuna uvijek negdje na četiri posto BDP-a. Zdravstveni sustav, nažalost, ide najboljim smjerom da se tome približi. Od 2007., kada su doprinosi za zdravstvo bili 16,9 milijardi, a rashodi 18 i nešto milijardi, došli smo do godišnjih rashoda od 34 milijarde kuna, a doprinosi su porasli na 21 milijardu”, objasnio je ministar čime se mora nositi krpajući državni proračun.

KRIZA JE RIJEŠENA; Sastanak Vlade i veledrogerija trajao tek 15 minuta: ‘Dogovorili smo otplatni plan’; Šef Medike: ‘Iznenađeni smo iznosom’

‘Povećali smo deficit’

Na sjednici je priznao da je razgovarao sa svojim prethodnicima iz SDP-a, Slavkom Linićem i Borisom Lalovcem te istaknuo da sva trojica misle da Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje ne treba biti izdvojen iz državne riznice. Potom se osvrnuo na dugogodišnji problem s isplatom potraživanja veledrogerija.

“Sjećam se da sam 2017. rizničarki dao nalog da sve proračunske uštede idu u zdravstvo. Veledrogerije su tada došle sa zahtjevom 700 milijuna kuna, a spremni su bili prihvatiti i 400 do 500 milijuna. Mi smo im iskrcali milijardu i 400 milijuna. Sljedeće godine još nekakvih 600 milijuna. Za ovu godinu su predviđeni transferi bili 2,7 milijardi, a bit će gotovo deset milijardi kuna. Rekao sam, ‘ajmo sve anulirati. Malo sam se jučer na kraju sastanka našalio, ako mi još netko dođe s tezom da Ministarstvo financija nešto duguje, neću odgovarati za svoje postupke.

Ne možemo više. Teško mi je, nisam dovoljno pametan da bih objasnio kako to u covid godini toliko rastu troškovi za lijekove, pa i ove posebno skupe. Svi živi rastu, a imamo podatke o smanjivanju medicinskih zahvata. Čujte, meni banka dođe i kaže plati mi kamatu deset posto. Ali, nikad to neću prihvatiti, sjednem i tučem se s njima. Danas je glavna tema odakle novac za veledrogerije. Kao da smo negdje imali zakopan novac, ljudi, povećali smo deficit, o čemu pričamo.

Nemam nikakve sefove tamo u Ministarstvu i odjednom sam ih odlučio otključati. Taj dug prema veledrogerijama sada jednostavno pretačemo u dug prema bankama, prema onima kod kojih ćemo se već zadužiti. Zato sljedeći korak mora biti reforma, nešto što će Ministarstvo zdravstva predložiti. Ako ostane ovakva dinamika, mi smo za godinu dana na istom i nismo ništa napravili. Podržavam što god predložite, samo da idemo prema racionalizaciji”, “ribao” je Marić Beroša.

MARIĆ NIJE OPTIMISTIČAN, OBJAVIO NOVE PROGNOZE: ‘Oporavak ne možemo očekivati prije 2023., a i to je pitanje’

Mjere stabilizacije stoje

Ministar zdravstva mu je odgovorio tek kad je ovaj već napustio sjednicu. “Na stolu premijera je već neko vrijeme prijedlog mjera financijske stabilizacije zdravstvenog sustava, strukturnih reformi, unapređenja upravljanja sustavom. Centralizacija zdravstvenih ustanova, zbog lakšeg upravljanja, jedan je od elementa koji ćemo poduzeti, ako za to dobijem zeleno svjetlo na razini Vlade nakon završetka lokalnih izbora”, otvoreno je rekao.

Beroš očekuje Marićevo zeleno svjetlo i za isplatu dugova liječnicima zbog prekovremenih sati. “Žao mi je što više nije tu. Zadnjih četiri, pet mjeseci intenzivno komuniciramo s Ministarstvom financija, iznjedrili smo prijedlog obročne otplate tih dugova, između 600 i 700 milijuna kuna. Odgovorili smo nekoliko puta argumentirano na sva traženja ministra Marića, a sada je loptica ipak kod njih. Vjerujem da će Marić pronaći način da to riješi”, zaključio je Beroš.

Pogledajte Berošev odgovor:

 

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr