'Kukuriku koalicija radi kao neka vjerska sekta'

‘Hrvatska živi svojevrsno izvanredno stanje. Broj nezaposlenih se množi, čak 20 posto radno sposobnih je nezaposleno, a najavljuju se i nova otpuštanja’, kazao je u četvrtak don Grubišić kritizirajući rad Vlade i Sabora koji, kaže, ne vode ka izlasku iz krize.

“Rad Vlade i zastupnika Hrvatskog sabora ne vodi izlasku iz krize. Hrvatska živi svojevrsno izvanredno stanje. Broj nezaposlenih se množi, čak 20 posto radno sposobnih je nezaposleno, a najavljuju se i nova otpuštanja. Kukuriku koalicija radi kao neka vjerska sekta koja traži da narod vjeruje ono što kažu”, kazao je u četvrtak na konferenciji za novinare nezavisni saborski zastupnik don Ivan Grubišić.

Posao Sabora čista kozmetika

Tvrdi kako da je Hrvatskoj potreban nacionalni konsenzus oko suspenzije nekih zakonskih normi kako bi se provele korjenite promjene u načinu vođenja i strukturi politike i društva. Način rada u Hrvatskom saboru nazvao je čistom kozmetikom, a sramotno je, tvrdi, da vlast još uvijek nije objavila podatke iz prošlogodišnjeg popisa stanovništva. Osvrnuo se i na odluku Hrvatskog sabora da više ne bude pokrovitelj komemoracije u Bleiburgu.

“Mi smo za to da za sada ostane uhodana dosadašnja praksa. Trebalo je povesti širu javnu raspravu, a možda i referendum”, smatra don Grubišić. Govoreći o izmjenama Zakona o medicinski pomognutoj oplodnji zaključio je kako djeca imaju pravo znati tko su im roditelji.

Packe Želimiru Puljiću

“Bračni parovi koji ne mogu imati dijete to mogu pokušati medicinski pomognutom oplodnjom, otvoreni smo da koriste znanost, ali protiv sam toga da se to omogući u izvanbračnoj zajednici”, nastavio je don Grubišić. Zamjerio je i zadarskom nadbiskupu Želimiru Puljiću što je o slučaju pedofilije župnika u Bibinju izvijestio samo Vatikan, a ne i hrvatske svjetovne vlasti.

“Svojom izjavom da ga ne vežu hrvatski zakoni doveo je u pitanje suverenitet države. Političari su trebali reagirati, a nisu već su napravili politički ustupak ne želeći se miješati u tu priču”, kaže don Grubišić koji je progovorio i o vjeronauku u školama. On bi se, smatra don Grubišić, trebao odvijati u crkvenim prostorima, dok bi škole trebale biti autonomne i učenike učiti o onome što govori znanost.

“Crkva bi trebala ponovno imati mjesto koje je imala u komunizmu i biti moralna vertikala”, zaključio je don Ivan Grubišić.

Povratak na Net.hr