Don Grubišiću Crkva sprema najtežu kaznu?

Don Ivan Grubišić uskoro će biti stavljen pred veliku kušnju: ostati svećenik ili saborski zastupnik. Naime, navodno mu nadbiskup mons. Marin Barišić priprema kaznu namijenjenu najtežim prekršiteljima crkvenih pravila – suspenziju a divinis.

Nadbiskup Splitsko-makarski mons. Marin Barišić pripremio je tzv. suspenziju a divinis, kojom će razriješiti svih svećeničkih ovlasti don Ivana Grubišića ako ne odustane od saborskog mandata, doznaje Večernji list. Premda je don Grubišić u mirovini, to je velik udarac jer se suspenzijom a divinis svećeniku oduzimaju ovlasti za služenje mise i ispovijed – dvije glavne dužnosti o opsluživanju svetih sakramenata.

Don Ivan Grubišić nije želio komentirati mogućnost suspenzije jer još ništa službeno nije doznao, ali je kazao da nadbiskup Barišić nije u pravu, jer se on nije angažirao ni u jednoj političkoj stranci, nego je u Sabor ušao kao građanska opcija, što se, kako tvrdi, ne kosi s odredbama Kanonskog zakonika, koji svećenicima ne dopušta političko organiziranje.

“Budući da sam dao zakletvu u Saboru, siguran sam da ću u Saboru i ostati sljedeće četiri godine”, kazao je don Grubišić, očito se pomirivši sa sudbinom da će ga sustići jedna od najtežih crkvenih kazni.

Točan datum kada će biti objavljena suspenzija a divinis don Grubišiću još se ne zna, a očekuje se da će je nadbiskup Barišić popratiti i priopćenjem, u kojemu će objasniti svoje motive i potkrijepiti ih paragrafima kanonskog prava. Pretpostavlja se da mons. Barišić čeka i očitovanje Vatikana o cijelom slučaju.

Povratak na Net.hr