SIMPTOMI KOD MALIŠANA

DOMAĆI PEDIJATAR ODGOVORIO NA PITANJE SMIJU LI DJECA ŠETATI BEZ MASKE: ‘Ne šaljite ih u dućane s hranom’

‘Manji broj djece može razviti i težu kliničku sliku, među ostalim i bronhopneumoniju’

Pedijatar Julije Meštrović nalazi se na čelu KBC-a Split te je za N1 odgovarao na pitanja u vezi zaraze koronavirusom. Konkretno, neka od tih pitanja odnose se na djecu pa roditelji više neće biti u nedoumici treba li njihov mališan nositi masku ili ići u dućan.

“Prema podacima u Hrvatskoj je zaraženo 76 djece, nešto više od pet posto ukupne populacije djece od 0 do 19 godina, uključujući i adolescente. Djeca općenito imaju blaže simptome nego odrasli, najčešće opće simptome – vrućicu, malaksalost, grlobolju, kašalj, a mogu imati i proljev te povraćanje. Međutim, manji broj djece može razviti i težu kliničku sliku, među ostalim i bronhopneumoniju”, kazao je Meštrović za N1.

JESU LI DJECA IMUNA ILI SAMO NEMAJU IZRAŽENE SIMPTOME? Znanstvenici još ne razumiju koronavirus i zašto su najmlađi otporniji

Koja pravila vrijede za djecu?

Odgovarajući na pitanje trebaju li djeca u šetnju s medicinskom maskom na licu, šef splitskog KBC-a poručuje da za djecu vrijede ista pravila kao i za odrasle. Međutim, ne bi trebali “posjećivati” trgovine hranom.

“Treba držati razmak od dva metra. Najvažnije je, ako su djeca vani, sačuvati taj fizički odmak. Ako su izložena u zatvorenom prostoru, dobro je da imaju masku. Najbolje je da djeca ne budu izložena takvim prostorima. Ne šaljimo djecu u prodavaonice hrane”, veli pedijatar.

ZARAŽENE TRUDNICE KORONAVIRUS MOGU PRENIJETI NA DIJETE: Virus se u takvim slučajevima prenosi na dva načina

Boravak u bolnici za one bez simptoma

O prosječnom trajanju boravka u bolnici za ljude koji su hospitalizirani, ali nisu razvili simptome, Meštrović kaže da “to ovisi u kojoj su fazi bolesti pacijenti zaprimljeni u bolnicu”.

“Da bi se radio nadzorni test, potrebno je da prođe dva do tri dana bez kliničkih simptoma. Nakon toga se radi ponovno testiranje, od kojega se očekuje da bude nalaz negativan. Ovisi, ponavljam, u kojoj fazi bolesti je bolesnik došao u bolnicu. Sigurno će biti od sedam do petnaestak dana. Ovisi o težini bolesti, ali i drugim bolestim akoje ima bolesnik”, komentirao ravnatelj bolnice.

Kada je riječ o tome gdje bi se građani kojima je potrebna hitna pomoć trebali javiti, Meštrović navodi da građani mogu biti sigurni i mirni jer “naš zdravstveni sustav funkcionira normalno, posebno za one građane koji boluju od akutnih bolesti”.

“Hitna pomoć radi normalno. U Splitu smo bolnicu podijlili na dva dijela. Na sličan način su organizirane i ostale bolnice. Ne treba se ni najmanje brinuti”, poručio je dr. Julije Meštrović na N1.

Situaciju s koronavirusom iz minute u minutu u Hrvatskoj i svijetu možete pratiti OVDJE.

Povratak na Net.hr