POTENCIJALNA EPIDEMIJA

DOMAĆI INFEKTOLOG OTKRIVA SVE O KORONA VIRUSU: ‘Opasnost je realna, ali procedura se već zna… Ovo su simptomi’

‘Pošto za sada nemamo nikakvog lijeka, liječenje je simptomatsko’

Ovih dana medijski stupci puni su korona virusa iz Kine. Zabrinjavajuće je što su se dogodili slučajevi prijenosa virusa s čovjeka na čovjeka, a bolest ima simptome nalik upali pluća, uključujući povišenu temperaturu i probleme s disanjem.

Do sada je po kineskim vlastima zabilježeno ukupno 217 slučajeva zaraze tim virusom, koji je prvi put otkriven u gradu Wuhanu u središtu zemlje početkom prosinca prošle godine. Zabrinutost je izazvala epidemija jer osim u Kini, oboljelih ima na Tajlandu, Japanu te u Južnoj Koreji. Kada je o Hrvatskoj riječ, postojala je bojazan zbog kineskih radnika na gradilištu Pelješkog mosta. Ipak, iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo umiruju situaciju i kažu da je vjerojatnost unosa virusa u Lijepu našu trenutačno niska, no ipak da se ne može odbaciti.

KREĆE LI EPIDEMIJA? Potvrđen prvi slučaj novog korona virusa u SAD-u: Dosad je zaraženo 300 ljudi, a šestero ih je umrlo

Kako bi izgledalo liječenje?

U “Dr. Fran Mihaljević”, Klinici za infektivne bolesti kazali su da rade na protokolima za prihvat pacijenata koji imaju simpome korona virusa. Unatoč tome, liječnici kažu da se ne treba brinuti, što se može promijeniti ako virus počne harati Europom. To se pak možda već i dogodilo jer se sumnja na više slučajeva u Velikoj Britaniji. Na temu liječenja i općenito korona virusa s ekipom Nove TV razgovarao je infektolog dr. Marko Kutleša.

Kaže da se procedura sa zaraženim pacijentima već zna jer su se susretali sa sličnim situacijama. Ako pacijent dođe u kliniku, objašnjava infektolog, prima se na njihov odjel koji za to ima prilagođena mjesta. Ističe da ona nisu idealna, no da su dovoljno dobra. Nakon što se tamo pacijent primi onda slijedi procjena težine njegova stanja pa se prema težini ide i liječenje.

“Simptomi su, kao i uvijek kod respiratornih viroza – pacijent ima povišenu temperaturu, kašalj, šmrcanje, a ako su zahvaćena pluća, može biti i otežano disanje. Pošto za sada nemamo nikakvog lijeka, liječenje je simptomatsko. U težim slučajevima bi se primjenjivao kisik ili neke mjere intenzivnog liječenja, mehanička ventilacija ili već što treba. Čekalo bi se da vrijeme učini svoje i da pacijent ozdravi. Kod onih koji su blaže bolesni prvenstveno se treba razmišljati o tome da oni ne prošire virus”, objašnjava dr. Kutleša za Novu TV.

WHO SAZIVA HITNI SASTANAK O ZARAZI KOJA STIŽE IZ KINE: Hoće li proglasiti međunarodno izvanredno stanje zbog korona virusa?

Rizične skupine su za sada nepoznate

Dr. Kutleša kaže da se još ne zna koja je rizična skupina jer je virus tek otkriven. Ipak, navodi da su zabrinjavajući navodni slučajevi iz Velike Britanije koji još nisu potvrđeni. Navodi da to na kraju može ispasti samo gripa, ali da tek treba vidjeti. Infektolog navodi da prvi puta kada se vidi da je zaražen pacijent koji nije bio u Kini da tada treba uslijediti zabrinutost jer se onda čini da nije blago zarazan kako se čini u samom početku.

“Opasnost je realna, ali mogućnost da se dogodi nešto tragično u sljedećih nekoliko dana sigurno ne postoji. Mi moramo biti uvijek na oprezu i pripremati se na najgoru moguću situaciju. To znači da se već sutra može dogoditi da u Hrvatsku dođe pacijent koji će imati simptome i koji će imati epidemiološku anamnezu koja bi poručivala da se radi o tom virusu”, objašnjava infektolog Kutleša.

Za kraj, infektolog je ističe da se u vezi korona virusa treba bojati prijenosa sa čovjeka na čovjeka. “Dok se prenosi sa životinje na ljude, možemo lakše spriječiti. Kad se virus počne širiti među ljudima, onda je to puno teže”, kaže on.

POTVRDILI SU VIJEST ZBOG KOJE SVI STREPE: Dogodio se prijenos novog korona virusa s čovjeka na čovjeka, dosad troje mrtvih

UOPĆE NIJE BEZAZLENO: Kineski radnici uskoro se vraćaju na gradilište Pelješkog mosta. Stiže li s njima i opasan korona virus?

Povratak na Net.hr