OTEŽAN PRISTUP ZDRAVSTVU

‘DOLAZI NA NAPLATU NAŠ ODGOVOR NA PANDEMIJU’: Lauc tvrdi da zna krivca za višak smrti – kaže da nije u pitanju virus

‘Usporedbom smrtnosti u različitim bolnicama može se zaključiti da je najviše 50% tih smrti doista uzrokovao SARS-CoV-2’

U najnovijoj objavi na Facebooku, hrvatski znanstvenik Gordan Lauc izjavio je kako je 50 posto smrti u siječnju od zabilježenih 1107 zaista bilo uzrokovano virusom SARS-CoV-2 te da višak smrtnih slučajeva nije posljedica infekcije nego neobavljenih liječničkih zahvata i pregleda.

“Čini se da ‘račun’ za otežan pristup zdravstvu koji smo uzrokovali raznim restrikcijama u sklopu našeg odgovora na pandemiju dolazi na naplatu. U siječnju je u Hrvatskoj registrirano 1107 smrti sa i od COVIDA-19. Usporedbom smrtnosti u različitim bolnicama može se zaključiti da je najviše 50% tih smrti doista uzrokovao SARS-CoV-2.

U istom periodu bilježimo ukupni višak od oko 900 smrti u odnosu na petogodišnji prosjek. Kako taj višak smrti očito nije posljedica infekcije sa SARS-CoV-2, on je najvjerojatnije posljedica neobavljenih 110,957 liječničkih zahvata i pregleda u 2020. godini (suprotni zaključak implicirao bi da smo inače prethodnih godina potpuno bespotrebno radili i plaćali sve te zahvate).

Kako je broj novozaraženih sa SARS-CoV-2 značajno pao, moramo što prije ukinuti sve psihološke i organizacijske prepreke pristupu našem zdravstvenom sustavu, jer ćemo u suprotnom još jako dugo imati značajne zdravstvene posljedice našeg odgovora na pandemiju”, upozorio je Lauc.

LAUC TVRDI DA RAST BROJA NOVOZARAŽENIH NIJE VELIK: ‘Nisu nam potrebne najstrože mjere’; Objasnio je i zašto

LAUC KAŽE DA I NJEGOV GENOS ULAZI U KLUB KORONAPROFITERA: ‘Što će biti nakon današnje objave tek ćemo vidjeti!’

Situaciju s koronavirusom u Hrvatskoj i svijetu iz minute u minutu možete pratiti OVDJE.

Povratak na Net.hr