Doktorima medicine rada i do 60.000 kn mjesečno?

Čelnica Udruge specijalista medicine rada tvrdi da joj od 110 tisuća kuna mjesečno, 10.000 ide na najam i režije ordinacije, a na dvije sestre 18.000 kn bruto. Sebi isplati 12.000 kuna neto, a ostatak, tvrdi, ide na poreze, potrošni materijal i amortizaciju uređaja.

Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje prošlog je tjedna odlučio prekinuti nelimitirane trogodišnje ugovore, koje je prije godinu i pol sa Zavodom potpisalo 150 timova liječnika medicine rada, i ponuditi im nove – s godišnjim limitom od 520 tisuća kuna.

Liječnici medicine rada na ovakav scenarij ne pristaju, barem dok se ne donese novi Zakon o radu i Zakon o zaštiti na radu, pa upravi HZZO-a poručuju: zatvorit ćemo ordinacije u malim mjestima, otpustiti medicinske sestre i uvesti liste čekanja na preglede zbog kojih radnici neće moći na posao, piše Večernji list.

Prema još važećim ugovorima, ovi liječnici imaju pravo Zavodu ispostavljati neograničen broj računa za preglede radnika, pa su neki od njih za prvih šest mjeseci ove godine od Zavoda naplatili i više od 600 tisuća kuna, što je mnogo više no što za godinu dana naplati obiteljski liječnik s prosječnim limitom od 450.000 kuna. Osim toga, liječnicima medicine rada novac od HZZO-a nije jedini prihod jer oni naplaćuju preglede za vozačke dozvole, nošenje oružja i slično. Svaki hrvatski poslodavac, naime, mora imati ugovor s nekom od ordinacija medicine rada kako bi radnicima omogućio obvezne sistematske preglede ili utvrđivanje ozljede na radu, a za tu uslugu uplaćuje državi 0,5 posto doprinosa, što je lani ukupno iznosilo oko 560 milijuna kuna. Od tog se novca potom financiraju liječnici medicine rada, psiholozi i ozljede na radu.

Svaki od ovih liječnika koncesionara, po zakonu, mora raditi sam te zapošljavati jednu medicinsku sestru, što znači, tvrdi Večernjakov sugovornik iz krugova bliskih upravi HZZO-a, da nekima od njih, nakon što plate troškove mjesečno, na računu ostaje i više od 60.000 kuna.

Specijalisti medicine rada tvrde pak da nije točno da imaju toliku zaradu jer njihov je posao daleko skuplji od onog koji obavljaju liječnici obiteljske medicine, ali i ovisan kako o stečajevima tvrtki, tako i o sezoni zapošljavanja.

“Imam ugovor s 14.700 radnika, a godišnje obavim oko 3.000 pregleda, što je, po sadašnjoj cijeni, 864 tisuće kuna godišnje”, tvrdi predsjednica Udruge specijalista medicine rada dr. Azra Huršidić Radulović, koja priznaje da je HZZO–u za prvih šest mjeseci ispostavila račun na 662.000 kuna.

Od 110 tisuća kuna, koliko joj mjesečno legne na račun, najam i režije ordinacije u domu zdravlja, kaže, plati 10 tisuća, a dvije sestre 18.000 kuna bruto, dok sebi isplati plaću od 12.000 kuna neto. Ostatak od oko 60 tisuća kuna, tvrdi, ide na poreze, potrošni materijal i amortizaciju uređaja.

“Tu su još božićnice i regresi” istaknula je dr. A. Huršidić Radulović. Dodaje i da s HZZO-om dogovara cijenu po pregledu, pa su u Zavodu proljetos cijenu srezali 10 posto, a sada je s 288 kuna žele smanjiti na 225.

Povratak na Net.hr