Play ponuda

DOKTORICA SA ŠOLTE ODBIJA CIJEPITI LJUDE PROTIV COVIDA: / 'To vam nije dobro, od cjepiva ćete oboljeti na mozak. Korona ne postoji'

Image
Foto: Igor Kralj/PIXSELL

Liječnica Lj. K. sa Šolte uz razne argumente odbija cijepiti lokalno pučanstvo protiv koronavirusa, a iako su njeni nadređeni upoznati s time, ne mogu je sankcionirati

30.1.2021.
9:13
Igor Kralj/PIXSELL
Play ponuda

Oko 1700 stanovnika otoka Šolte našlo se u ozbiljnom problemu. Naime, njihova liječnica, doktorica Lj. K., odbija ih zapisati za cijepljenje protiv koronavirusa. Nitko joj se ne želi zamjeriti, ali dobar dio njih se pita tko će ih cijepiti i trebaju li prebaciti karton negdje drugdje

"Neću vas cijepiti niti zapisati da ste voljni primiti cjepivo. To vam nije dobro. Od cjepiva ćete oboljeti na mozak", navodno govori doktorica svojim pacijentima, a navode mještana je za 24sata potvrdio i zaposlenik Hitne pomoći u ispostavi Šolta, Davor Juričić. On tvrdi da je i sam nekoliko puta imao problema s doktoricom Lj. K.

"I oni koji žive na Šolti, pa čak i oni koji imaju odabrane obiteljske liječnike u Splitu, ali su redovito na otoku, kažu mi: ‘Što ako me nešto zaboli, a u smjeni je doktorica Lj. K.?’. Doktorica Senka Brajčić i ja uvijek uskočimo i kad nije naša smjena, čak i kad nije hitni slučaj, iako bi ljudi po proceduri trebali otići kod doktorice Lj. K.. Svjesni su očigledno da tamo neće dobiti adekvatnu pomoć, a mi pokušavamo učiniti što možemo, ali to možemo napraviti 50 ili sto puta, ne možemo beskonačno...", rekao je Juričić i dodao kako mu je doktorica jednom rekla da je koronavirus zapravo “politički virus” i da ne postoji.

Nadređen, a nemoćan

Sa svime je upoznat i ravnatelj Doma zdravlja Splitsko-dalmatinske županije, Marko Rađa. No, priznaje kako je u ovom slučaju gotovo nemoćan.

"Iako jesam na neki način nadređeni doktorici sa Šolte, moje nadležnosti i mogućnosti kažnjavanja su limitirane. Recimo, prije nekoliko mjeseci je bila inspekcija te smo je kaznili zbog dolaska na posao u 7:50 sati, dok je radno vrijeme u ordinaciji trebala započeti u 7 ujutro. No za konkretne terapije ili nepropisivanje cjepiva, tu se radi o njezinoj stručnoj procjeni. E sad, samo dva tijela mogu dovesti to u pitanje, stručna Povjerenstva sastavljena od tri člana, bilo da je riječ o sudskim vještacima medicinske struke ili pak liječnicima imenovanim od strane naše Komore", rekao je Rađa.

Sama doktorica Lj. K. nije bila voljna pojasniti svoje poteze u ordinaciji. Ministarstvo zdravstva se, pak, još nije očitovalo o ovom slučaju.

Situaciju s koronavirusom u Hrvatskoj i svijetu iz minute u minutu možete pratiti OVDJE.

Play ponuda
Play ponuda