DOK JE KOVAČEVIĆ U KARANTENI ČASTIO, TVRTKA S KOJOM IMA VEZE - DUŽNA DRŽAVI: / Popelo se na već 123.000 kn duga

Tvrtka Rebeca povezana s bivšim direktorom Janafa i osumnjičenikom za primanje milijunskog mita u istoimenoj aferi, putem vlasničkih udjela njegovih tvrtki, duguje državi više od 123.

9.10.2020.
16:30
Pixsell
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Tvrtka Rebeca, povezana s bivšim direktorom Janafa i osumnjičenikom za primanje milijunskog mita u istoimenoj aferi, Draganom Kovačevićem, državi duguje 123 tisuće kuna za najam tri poslovna prostora u Prolazu sestara Baković u Zagrebu, zbog čega je već dobila opomenu, doznaje Index. Ta se tvrtka inače bavi trgovinom duhanskim proizvodima na veliko. U prošloj je godini uprihodila 200.500 kuna, ali i ostvarila minus od preko 437 tisuća kuna.

Podaci na stranicama Državnih nekretnina otkrivaju da je tvrtka ušla u najam državnih prostora temeljen natječaja iz 2017., a za svaki od dva prostora od 22,32 kvadrata mjesečno bi trebala plaćati 3942 kune, dok za treći od 29,90 kvadrata bi trebala izdvojiti 5290 kuna. U Državnim nekretninama neslužbeno tvrde kako su dugovanja započela u srpnju te objašnjavaju da u iznos duga ulaze i kamate te da se radi o 123.000 kuna bez PDV-a. Inače, ugovor o najmu, koji je potpisan u vrijeme dok je ministar državne imovine bio Goran Marić traje do 26. veljače 2023. godine.

Neutemeljeno povezivanje s aferom Janaf

Kada je Rebeca unajmila prostore, njen vlasnik i direktor bio je Renato Perica. U studenom prošle godine direktorom je postao Neven Perica, a u vlasničkoj su se strukturi pojavile tvrtke Eko-Glob i Lucciola. Veza između Rebece i Kovačevića ide preko Eko-Globa, čiji je vlasnik tvrtka Globfi, a nju, pak, u vlasništvu ima tvrtka Finkor, čiji je Kovačević suvlasnik. Sve tri tvrtke vodi Ivana Širić i sve su registrirane u Slovenskoj 9, odnosno adresi "opjevanog" kluba Dragana Kovačevića.

"Nastojanje medija da se ugovori o zakupu s Rebecom d.o.o. stave u kontekst afere Janaf nemaju nikakvog temelja. Podaci o društvu Rebeca d.o.o. su javni dostupni podaci u Sudskom registru kao i podaci o strukturi vlasništva za Rebecu d.o.o. iz 2019. Promjene vlasništva koje nastaju u trgovačkim društvima (prodajom udjela ili dionica) regulirane su između ostaloga Zakonom o trgovačkim društvima te je pravnim poretkom u RH vlasništvo dozvoljeno prodavati na tržištu, a što posljedično može dovesti i do promjena i u vlasničkim strukturama zakupnika. Navedeno nije ni u kakvoj nadležnosti ovog Društva, niti utječe na ugovorni odnos.

Društvo Rebeca d.o.o. je zakupnik poslovnih prostora u vlasništvu Republike Hrvatske. Na natječaju 2017. g. su utvrđeni kao najbolji ponuditelji za tri poslovna prostora u Prolazu sestara Baković, Zagreb kada je u prosincu ukupno tržištu bilo ponuđeno više od 90 prostora za zakup. Podaci o zakupnicima poslovnih prostora u vlasništvu RH, pa tako i za Rebeca d.o.o., su javno dostupni podaci na webu Društva. Razvidno je da je Rebeca d.o.o. ispunila uvjete natječaja te da su dostavili najvišu ponudu za zakup. Kao takvi su po natječaju Odlukom o odabiru najboljeg ponuditelja utvrđeni najboljim ponuditeljem, nakon čega se sklapaju ugovori o zakupu poslovnog prostora. Ugovore, kako za sve zakupe, tako i za ugovore s Rebeca d.o.o. sklapaju ovlašteni predstavnici trgovačkih društava", opširno su pojasnili iz Državnih nekretnina.

Ne razlikuju se od drugih unajmljivača

Dodali su da u postupku o dodjeljivanju prostora u najam "ne odlučuje nitko osobno", odbacivši teze da je odluku o davanju prostora tvrtki Rebeca donijela njihova direktorica Renata Sabo. Istaknuli su i kako se ta tvrtka, po svojim obvezama prema državi ne razlikuje od drugih koje su dobile državne prostore na korištenje.

"Društvo Rebeca d.o.o. kod ovog trgovačkog društva je u istom položaju kao drugi zakupnici poslovnih prostora u vlasništvu RH. Rebeca d.o.o. za tri poslovna prostora ima evidentirano dospjelo dugovanje u iznosu približno 123 tisuće kuna, a odnosi se na period nakon lockdowna i vrijeme koronakrize. Prema zakupnicima koji imaju evidentirana dospjela dugovanja s osnove zakupa, pa tako i prema Rebeca d.o.o., pokrenuti su odgovarajući procesi s ciljem naplate potraživanja sukladno okolnostima koronakrize. Nenaplaćena potraživanja zakupnika, kako za druge zakupnike tako i za društvo Rebeca d.o.o., a nakon isteka tromjesečnog moratorija na zakupnine kao državne mjere pomoći zakupnicima su u sustavu opominjanja za naplatu potraživanja te, ukoliko se steknu uvjeti (ne dođe do naplate) aktivirat će se i sredstva osiguranja te također po stjecanju uvjeta pokrenut će se i daljnje pravne mogućnosti za naplatu potraživanja", poručili su iz Državnih nekretnina.

Iz resornog Ministarstva prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine su, pak, poručili kako je Rebeca podmirila sve troškove najma do karantene, odnosno tromjesečnog moratorija uvedenog u ožujku, pritom uopće ne spominjući dug od 123.000 kuna koji je nastao kasnije. Novinari nisu uspjeli kontaktirati nikoga u Rebeci i drugim, s njom i Kovačevićem, povezanim tvrtkama. Tako je Kovačević bez računa u svom klubu častio ministre, predsjednike, suce i druge visokopozicionirane osobe, a s druge strane, tvrtka u kojoj ima djelomični udjel duguje državi koju vode ti isti čašćeni dužnosnici.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali