Dok Hrvatska 'umire', neke općine imaju pozitivan prirast. Ovo je njihova tajna...

2.8.2015.
19:49
Vjeran Zganec-Rogulja/PIXSELL

Ako Hrvatska ne zna koji je recept za dobivanje više djece, onda nam nema pomoći i imamo ozbiljan problem. Tako je pomalo šaljivo djelatnik u jednoj općini komentirao naše objašnjenje da čelnu osobu u njegovoj općini tražimo kako bi ostatku Hrvatske otkrila zašto se baš na njihovom teritoriju godišnje rađa i dvostruko više djece nego što im umire stanovništva, dok Hrvatska godišnje »gubi« i do 12 tisuća građana, piše Novi list.

Među pet općina s najvećim prirodnim prirastom je i općina Viškovo, u kojoj je u prošloj godini rođeno 189 djece, dok je umrlo 98 mještana. Ta je općina peta po pozitivnom prirodnom prirastu u Hrvatskoj i bez doseljavanja novih ljudi broj njezinih stanovnika povećao se za 81, odnosno za 0,56 posto. Iako se na prvi pogled to ne čini puno, precrtani postoci na cijelu Hrvatsku značili bi da se broj njezinih stanovnika poveća godišnje za otprilike 24 tisuće, odnosno za Opatiju i Crikvenicu zajedno. Suprotno tome Hrvatska je prošle godine imala negativan prirodni prirast, odnosno izgubila je više od 11 tisuća stanovnika.

Povoljni stanovi i dobre subvencije

Načelnica općine Sanja Udović kaže da je Viškovo bilo intersantno graditeljima u vrijeme rasta graditeljstva, što je značilo više stambenih objekata, pa je općina zbog povoljnijih cijena stambenih kvadrata postala privlačna mladim ljudima i mladim obiteljima.

Rekorderi po prirodnom prirastu i to za 2,42 djeteta po umrlom stanovniku u prošloj godini su u općini Podstrana kod Splita. Načelnik Mladen Bartulović kaže da pomaže ako su stanovnici boljeg imovnog stanja, ako rade i imaju sigurne plaće, ali ipak napominje da se iz općinskog proračuna subvencionira s 900 kuna boravak svakog djeteta u jednom od šest privatnih vrtića, a za djecu s posebnim potrebama plaća se puna cijena vrtića.

Redoviti studenti dobivaju stipendije, a srednjoškolcima se plaća prijevoz u onom dijelu u kojem ga ne pokriva država. Bartulović nije propustio napomenuti ni to da njegova općina od 2013. godine ima klizalište, te da uz školsku dvoranu grade i sportski centar kako bi se djeca mogla baviti sa što više sportova.

Na krajnjem jugu Hrvatske je općina Župa Dubrovačka gdje je u prošloj godini rođeno 138 djece, dok je umrlo 68 stanovnika. Načelnik općine Silvio Nardeli ponavlja poznatu priču, stambeni prostor bio je jeftiniji nego u Dubrovniku i to je privuklo mlade ljude, no zadržao ih je posao. Otvaraju se obnovljeni hotelski objekti koji su stradali u ratu, puno se očekuje i od početka radova u Kuparima. Kombinacija nešto jeftinijih stanova i gospodarski razvoj u Župi Dubrovačkoj su recept za 470-oro djece u vrtiću i njih 700 u osnovnoj školi.

Novi list/Danas.hr

Možda će te zanimati

SVE TAJNE ZAGREBAČKE STRIPTIZETE /

'Političari su izuzetno neugodni, stalno dobivam bizarne ponude. Jedna je bila posebno jeziva...'

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali