U javnoj raspravi nalazi se uredba koja bi u povijest trebala poslati biljege za putovnice, vozačke i prometne dozvole. Međutim, ukidanje ide i šire pa će država izgubit 80 milijuna kuna. Građani će moći spremiti u džep 15 kuna za biljege za izdavanje vozačke dozvole i 35 za putovnicu, javlja RTL.

"Platila sam 15 kuna biljega i ako se ukinu super, ako ne, okej mi je 15 kuna dati više od toga mi ne bi bilo okej", kaže Ana Kovačević iz Zagreba. "Trebali bi se ukinuti, uopće ne vidim svrhu toga. Markice za pismo, baš bespotrebno", tvrdi Goran Kordej.

Dio pristojbi koje se mogu platiti putem uplatnice, internet bankarstva, ali i u državnim biljezima ukida se do kraja 2021. Biljezi odlaze u povijest, a neće se plaćati pristojbe ni za izdavanje novih umjesto izgubljenih isprava, za ovjeravanje potpisa, kao ni pri stjecanju nekretnina.

Poduzetnici su zadovoljni

"Trebali su se ukinuti odavno, ta upravna pristojba je relikt prošlosti. Za nas poduzetnike s jedne strane je bitno da se smanje razni parafiskalnih nameti koji su plaćaju, porezi i obveze. S druge strane također je bitno da se smanji administartivni pritisak, obrazaca i formulara koje trebaš ispunjavati", kaže Dražen Oreščanin iz Glasa poduzetnika. 

Ukidanjem i smanjenjem broja pristojbi prihod državnog proračuna smanjit će za oko 80 milijuna kuna. Ako negdje i nešto rasteretite i gledate statički da ste nešto izgubili. Zapravo širite poreznu bazu i vraća vam se. To bi isto trebao biti poticaj i gospodarskoj aktivnosti  i rasterećenju građana koji mogu onda takvu vrstu uštede preusmjeriti u neki drugi vid potrošnje. 

Najveće rasterećenje za građane bit će u području policijskih usluga. Ukidaju se i katastarske, gospodarske i pristojbe u području odgoja, obrazovanja. Djelomično i pristojbe u području zdravstva. Za građane to znači da neće plaćati pristojbe za čak 177 različitih dokumenata.