GOTOV SASTANAK HDZ-a I MOSTA

ŠEF HDZ OTKRIO KOJI MU JE PLAN B: Plenković spomenuo mogućnost 76 potpisa bez Mosta!

Glavna točka današnjih pregovora Mosta i HDZ-a bilo je mjesto predsjednika Sabora, koje Most traži. Iako ni Petrov ni Plenković nisu decidirano rekli, izgleda da je dogovor postignut.

Nastavak pregovora na koji su u središnjicu HDZ-a u 15 sati došla došla standardna delegacija Mosta, u kojoj su Božo Petrov, Ivan Kovačić, Miroslav Šimić i Nikola Grmoja, završio je malo iza 20 sati.

U TIJEKU NOVI PREGOVORI HDZ-a I MOSTA: Plenković skupio 66 potpisa, siguran je da će najkasnije sutra imati sve

“Moj dojam je da smo blizu konačnog dogovora. Cilj je u sljedeća dva dana predstaviti rješenja našim strankama. Mislim da bi smo do petka trebali imati dogovor o cjelokuptnom paketu. Zadovoljan sam svime i vjerujem da smo kvalitetno iskoristili vrijeme između izbora i datuma prve sjednice Sabora. Ukoliko se do petka potvrde načelna postignuta razumjevanja idućeg ćemo tjedna ići prema brzom formiranju buduće Vlade. Niz pitanja smo raspravili, uključujući i dužnosti u Saboru. Tražimo rješenje gdje bi i jedni i drugi bili zadovoljni”, kazao je Andrej Plenković, piše N1.

“Izmijenili smo prijedloge, sutra će biti zanimljivo na Nacionalnom vijeću Mosta. Određene modele moramo predstaviti tijelima. Vjerujem da ćemo do kraja tjedna zaključiti ovaj ciklus pregovora. Mi jesmo predstavnici Mosta, ali odluku mora donijeti kompletan Most. Zadnja tri tjedna traju pozitivni, konstruktivni pregovori. Tek ako se dogovori cjelokupan paket je u redu da dobijete rješenja. Pravovremeno ćemo obavijestiti javnost”, rekao je Božo Petrov.

Plenković ima plan B

Na novinarsko pitanje ima li plan B, Plenković je odgovorio:

“I danas sam Mostu rekao da nam je cilj dogovoriti stabilnu suradnju. Što se tiče pitanja, postoji li mogućnost da HDZ dođe predsjednici sa 76 potpisa u drugoj varijanti, i to je na stolu. Ali to nije prioritet”, kazao je Plenković.

“Mjesto predsjednika Sabora je važno, ali mi dogovaramo cjelokupni paket”, smatra Petrov.

Na novinarsko pitanje hoće li k predsjednici u ponedjeljak ići s potpisima Mosta Plenković je rekao: “Ja se nadam da će to biti s Mostom, ali bit će to s više potpisa nego što je potrebno”.

Prema neslužbenim informacijama, HDZ je Mostu ponudio pet ministarstava i mjesto potpredsjednika Vlade, odnosno četiri ministarstva ukoliko budu hhtjeli i mjesto predsjednika Sabora.

FUNKCIJA KOJU ŽELE SVI: Most spreman odreći se jednog ministarstva za mjesto šefa Sabora

Most od te funkcije, kako se doznaje, ne kani odustati jer smatraju da u ovom političkom trenutku ne bi bilo dobro da sve tri ključne pozicije u državu drži HDZ- premijersku (Plenković), predsjedničku (K. Grabar Kitarović je bila kandidatkinja HDZ-a) te onu šefa Sabora.

Osim toga, Most smatra da se dvije ključne pozicije – premijerska i šefa parlamenta – trebaju podijeliti između starijeg (HDZ) i mlađeg partnera (Most).

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr