PRAVILO 15 MINUTA

ŠTO NAS ČEKA NA GRANICAMA U JEKU TURISTIČKE SEZONE? Slovenci imaju plan, evo kako će se provoditi kontrole

Češći prijelaz sa sustavnih na ciljane kontrole putnika na granici Slovenija s Hrvatskom provodit će se u jeku turističke sezone od kraja lipnja do početka rujna, kazao je u četvrtak za Slovensku tiskovnu agenciju STA slovenski državni tajnik u MUP-u Boštjan Šefic.

Šefic je sudjelovao na trilateralnim razgovorima u Bruxellesu s europskim povjerenikom za migracije Dimitrisom Avramopoulosom i hrvatskim državnim tajnikom Robertom Kopalom o operacionalizaciji preporuke Europske komisije o “pravilu 15 minuta”, prema kojemu bi se od sustavnih na ciljane kontrole prelazilo ako se na granici čeka više od 15 minuta.

“To ima smisla provoditi na vrhu turističke sezone, naravno uz uvjet da procjena rizika pokaže da time nije ugrožena sigurnost”, kazao je Šefic.

EUROPSKA KOMISIJA VRAĆA STARI REŽIM: Kontrole unutar granica Schengena obavljat će se još šest mjeseci

Dodao je da se gužve na granici u punoj turističkoj sezoni ipak ne mogu isključiti jer su bile prisutne i prije izmjena europske uredbe i schengenskog pravilnika koji naglašava kontrolu svih putnika bez obzira na državljanstvo te skeniranje njihovih dokumenata.

U pokušajima da nađemo rješenje za probleme nastale na našoj granici s Hrvatskom zbog izmijenjenih sigurnosnih pravila ne radi se ni o kakvim bilateralnim dogovaranjima nego o tome kakva će uputstva za primjenu propisa dati Europska komisija, naglasio je slovenski dužnosnik u MUP-u Šefic.

‘Postoji nacrt dokumenta’

Europska komisija trebala bi do kraja svibnja imati usuglašen dokument o učinkovitoj provedbi dogovora premijera Andreja Plenkovića i Mire Cerara te predsjednika EK-a Jean-Claude Junckera o bržem protoku na hrvatsko-slovenskim graničnim prijalazima, izjavio je u četvrtak u Bruxellesu državni tajnik u ministarstvu unutarnjih poslova Robert Kopal.

“Postoji nacrt dokumenta, koji još nije gotov, ali će biti uskoro i već su poznati neki detalji poput toga kako točno računati vrijeme čekanja i kako ubrzati protok. Za sada sve ide u pravom smjeru, na tome radimo najčešće bilateralno sa slovenskom stranom, a povremeno i s Komisijom kako bismo dobili odgovore na sva praktična pitanja.  Načelno stajalište je da bi do kraja svibnja trebali imati usuglašeno mišljenje kako postići ono što su dogovorili Plenković, Cerar i Juncker”, rekao je Kopal.

POČINJE KRKLJANAC NA GRANICAMA: Skenirat će se svi ljudi i sve stvari

Upitan ima li slučajeva da se ne poštuje dogovor, Kopal je rekao da ima slučajeva kada vrijeme čekanja bude nešto dulje, ali da se odmah reagira.

“Ima slučajeva da vrijeme čekanja nije 15 minuta nego pola sata. Ali odmah se reagira, vrlo smo aktivni u dvostranoj komunikaciji i mogu reći da je to jako dobro zato što na razini graničnih prijelaza postoji izravna koordinacija i komunikacija šefova smjena koji odmah pokušavaju reagirati u pravom smjeru. Naravno, potrebno je još dodatno raditi, primjerice osigurati veći broj graničnih prijelaza i veći broj policijaca. Svi radimo na tome, a još veća učinkovitost će se postići 27. lipnja kada pristupimo Schengenskom informacijskom sustavu (SIS)”, rekao je Kopal.

STROŽE KONTROLE: Hrvatska policija na granice šalje sve raspoložive ljude i tehniku, detaljno će provjeravati i državljane EU

 

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr