Svoju šansu sada vidi pročelnica Klinike za tumore Dijana Zadravec protiv koje su ustali liječnici, a čije je istupanje dodatno zakuhalo uzavrelu situaciju u jednoj od najvećih hrvatskih bolnica. Jedanaest radiologa, bivših zaposlenika Klinike za tumore KBC-a Sestre milosrdnice dalo je otkaz. Posljednja od njih, još uvijek na otkaznom roku je Ljubica Luetić Cavor. Razlog su, navode u javnom pismu, nemogući uvjeti rada, javlja RTL.

"Ja kao osoba smatram da onkološki bolesnici moraju imati najbolju moguću skrb. Posvećenost kadrovsku, profesionalnu, što se tiče tehničke opreme, svega. Obzirom na uvjete rada i činjenicu da je broj kolega radiologa u Klinici za tumore izrazito reduciran, meni je bilo potpuno jasno da ja to više neću moći pružiti našim bolesnicima", kaže Ljubica Luetić Cavor.

Glavnog krivca za takvo stanje liječnici vide u samo jednoj osobi. "Dugogodišnje zanemarivanje od strane uprave, odnosno u prvom redu predstojnice Zavoda za radiologiju profesorice Dijane Zadravec", kaže Luetić Cavor.

Zadravec će se kandidirati

Nakon liječničkih otkaza, za ostavku se odlučio i vršitelj dužnosti ravnatelja Mario Zovak. Pred kamere nije htio, samo je poručio da je ostavka neopoziva i da se povlači iz javnog života. Budući je Zovak podnio ostavku, a Dijani Zadravec je na mjestu zamjenice još prošle godine istekao mandat, bolnica je sada obezglavljena. Novog vršitelja dužnosti ravnatelja imenovat će Upravno vijeće.

Dijana Zadravec će opet biti među kandidatima. "Apsolutno hoću kao što sam već više puta komunicirala", kaže Zadravec koju je 16 zaposlenika prijavilo za mobing. Navodno je riječ o tehničarima i medicinskim sestrama koji u pismu navode strah od prisluškivanja i kontrole. Zadravec proziva kolege liječnike Ivana Milasa i Davora Vagića.

"Svi su iz klinike za tumore. Pola njih prošli tjedan kada sam tamo boravila nešto više nisam ih ni susrela. Doktor Milas i doktor Vagić koji zapravo orkestriraju ove napade na mene. Doktor Vagić je zapravo siva eminencija HUBOL-a", kaže Dijana Zadravec.

Previše pritužbi koje nitko ne rješava

Vagić i Milas nisu komentirali optužbe, a iz HUBOL-a kaže da oni ni na koji način ne mogu koristiti udrugu. "Ima previše pritužbi koje nitko ne rješava. Pa niti u jednom smjeru, niti da rehabilitira da su te optužbe lažne ili da su te optužbe istinite pa da se profesorica Zadravec smijeni", kazao je dopredsjednik HUBOL-a Boris Ujević.

Kaotičnu situaciju u KBC-u Sestre milosrdnice u kojem nema ni radiologa, a ni Uprave, trebat će rješavati novi ravnatelj. Ministarstvo se zasad ne miješa. "Ja ću sa strane promatrati tu priču i kada procijenim da su ugrožena prava pacijenata onda ću reagirati", kaže ministar Vili Beroš.